Намериха човешки кости и останки при изкоп край строеж

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:42 / 14.06.2024
3390
За намерени човешки кости и останки от ковчег при изкоп край строеж на пет нови жилищни кооперации в пространството зад Мемориален комплекс "Хан Аспарух" в жилищен квартал "Добротица" в Добрич сигнализираха граждани днес.

На място отишли екипи на полицията и криминалистична лаборатория, които разпоредили строежът да бъде временно спрян, предаде БТА.

Специалистът от отдел "Нова и най-нова история" при Регионален исторически музей - Добрич Живко Марков, който също отишъл на мястото, каза за медиите, че в този район са се намирали старите гробища на град Добрич.

"Когато започва застрояването на квартал "Добротица", в началото на 70-те години на миналия век, гробовете са преместени на настоящето гробище. Били са уведомени роднините и им е дадено време да преместят костите и надгробните камъни. По всяка вероятност обаче са останали и гробове, които не са преместени. Затова периодично в района излизат кости. Близо до мястото в общ гроб са погребани и разстреляните от Народния съд добричлии", допълни специалистът. 

Директорът на Общинското предприятие "Обреден дом" Румена Маринова обясни, че има обособено място в гробищния парк, където се съхраняват такива кости на неустановени или незнайни хора.

Костницата е обособена при преместването в новите гробища на града.

Тя поясни, че служители на предприятието имат готовност да участват при събирането на костите и съхранението им в тази костница, но това е възможно само след разпореждане от страна на прокуратура.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Приложението "еЗдраве" с нови функции
Утре решават дали да бъде увеличена минималната работна заплата
Лечението на "Бактерията човекоядец" е твърде скъпо и налага мног...
Известен банкер: Най-добре е да не обменяте големи суми в кеш
Бойко Борисов: Толкова ми е гневно, че нищо няма да кажа!
Кокинов: Борислав Сарафов е един добър вариант за главен прокурор...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).