ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Напрежение между археолози и охранители заради съкровището край Шипка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:06 / 05.10.2004Коментари (0)1543
С напрежение е белязан първият ден след откриването на уникалното златно съкровище край Шипка. Полицаи претърсват археолози като престъпници, цяла нощ се разправяме, оплака се директорът на археологическия институт към БАН проф. Васил Николов, като добави, че освен целия екип на археолога Георги Китов, открил гробницата, полицаите пребърквали и председателя на Българската академия на науките проф. Иван Юхновски, който също е бил на мястото на разкопките. Цяла нощ се разправяхме с тях, защото искаха да откарат съкровището в РПУ Казанлък, нещо нечувано, най-накрая се съгласиха с охрана от барети да го транспортират до лагера на археолозите и там да го охраняват, коментира проф. Николов. Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов заяви, че той е разпоредил охраната на гробницата след сигнал на директора на РДВР Стара Загора ген. Тончо Михайлов, че археолозите са искали да изнасят ценности по домовете си. На упреците за грубо отношение на полицията към археолозите, включително и към шефа на БАН, Борисов допусна, че е възможно те да са отказали да се подчинят на полицаите и вероятно са се съпротивлявали. на специална пресконференция главният секретар на МВР ген.-лейтенант Бойко Борисов заяви, че според него е алогично и ненормално само двама археолози в 10 часа вечерта да започнат да пренасят ценните предмети.
Той бе категоричен, че в случая има само един единствен опис на намерените находки и той се намира у археолозите. МВР няма подобен опис и единственото, което ние сме направили, е да бъде засилена охраната на Тракийската гробница, тъй като получихме информация, че неизвестна охранителна фирма пътува към мястото на разкопките, като “Мерцедес” - ът на охранителите е със софийска регитсрация. Тъй като вече имам лош опит с подобни охранителни фирми, впоследствие се оказа, че няма такава охранителна фирма, а едно от лицата, пристигнали на мястото на разкопките, е с криминално минало. МВР само изпълни своето задължение, като осигури охрана на ценните археологически находки, допълни генерал Борисов.
Единствената причина да се изпратят повече части на полицията в района на археологическите разкопки край град Шипка е била от съображение за сигурност. Това каза министърът на вътрешните работи Георги Петканов. С оглед на факта, че става дума за ценни археологически находки от благороден метал, може да се предположи, че иманярите ще бъдат силно заинтересовани от тях. Ето защо полицията само свърши своята работа, като изпрати подкрепления на мястото на разкопките.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Антикорупционната комисия разследва схема за рекорден заем от ББР
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: