Напусна ни голям наш художник

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
15:10 / 04.06.2024
3948
На 69-годишна възраст ни напусна един от емблематичните художници на Плевен – Петър Мичев-Педро, съобщиха от общината.

Петър Мичев-Педро е роден на 9 май 1955 в Плевен. Занимава се с рисуване от петнадесетгодишен и е самобитен художник. Между 1974 и 1990 г. развива творческата си кариера основно в България.

Светът го открива през 1990 г. в Брюкселската галерия "Остър ъгъл", където неговите картини са изложени до тези на Салвадор Дали. Открива големи експозиции във Франция, Белгия, Германия, Швейцария, Люксембург и Дания.

През 1994 г. участва в един от най-големите културни проекти на ЮНЕСКО заедно със Сезар, Карсу и Бюфе и през 1997 г. четиримата организират съвместна изложба в монетния двор "Дьо Ла Моне" в Париж. Участвал е в над 400 групови вернисажа. Живее единадесет години във Франция, а после пет години в Тампа, САЩ. Пред Конгреса на Флорида братът на президента на САЩ – губернаторът Джеб Буш, го представя като единствения жител на щата, записан в “Енциклопедия Британика". След петгодишен престой в Тампа, градът номинира българина за личност на годината. 

Педро има над 12 000 продадени картини. Негови платна са притежание на 30 музея и на известни личности в света. Той е сред най-скъпо продаваните български художници. Обявен е за заслужил гражданин на Плевен с решение на Общинския съвет от март 2006 година.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
Известен психиатър: Психиатрията е единствената специалност без к...
"Извънземна технология" на хиперколата от Родопите раздели мрежат...
МВР обяви резултатите от акцията в Пловдив
"Спартан" докара от Германия тежко болно дете
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).