ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Наш актьор след тежка операция: Бях на една ръка от умиращ човек, а от другата страна бе пациент, храчещ кръв
©
"Възкръснах! Преминах през истински кошмар. Слава богу, оцелях!". Това сподели актьорът Илия Георгиев броени часове след като бе изписан от болница в Плевен, където изживява същинска одисея. Лекари извършват 9-часова животоспасяваща сърдечна операция по спешност заради дисекация на аортата. Георгиев е познат като гласа на "Биг Брадър", макар да е озвучавал още "Денсинг старс" и "Стани богат".

По-късно следва втора операция заради събиране на кръв около сърцето, изписване и ново връщане в лечебното заведение дни по-късно заради висока температура. Тогава Илия е поставен в друго отделение - по пулмология, с тежко болни пациенти в стая с четирима души. Налага се Георгиев отново да се бори за оцеляване, тъй като след подобна тежка операция наличието на такива пациенти и вируси наоколо е изключително опасно за неговото здраве.

"Вече съм при сестра ми, която живее в района на Плевен, и тук ще се възстановявам известно време. Надявам се да не вдигам повече температура и да не се връщам отново в болница", сподели пред "България Днес" дългогодишният радиоводещ.

Възстановяването на актьора ще бъде трудно и продължително.

"Три месеца плътно трябва да спя само по гръб - нито наляво, нито надясно. Нося ластичен пояс около гръдния кош, за да ме пристяга. Не трябва изобщо да вдигам тежко и да шофирам. Дадена ми е строга диета, която също трябва да спазвам три месеца. Налага се да консумирам само варени неща или на скара, без пържено, солено, кисело, горчиво, пикантно", разкрива още Илия Георгиев.

След като укрепне, актьорът ще отиде на контролен преглед при специалист в София. Преди да бъде изписан, медиците са го известили, че има вероятност да се наложи поставянето на стент на сърцето.

"На 20 ноември празнувам 50-годишен юбилей. За този хубав повод и след всичко, което преживях през последния един месец, много ми се иска да организирам парти за моите близки за това, че възкръснах. Има време дотогава, всичко ще зависи от състоянието ми", довери пред вестника актьорът.

Докато е на участие в родното Велико Търново, Илия усеща проблем в сърцето и остри болки в гърдите. Оказва се дисекация на аортата. Тя се причинява от разкъсването на най-вътрешния слой на аортата (интимата) или от кръвоизлив в средния й слой (медията), в резултат на което той се разслоява под действието на повишеното налягане в съда. Резултат е създаването на фалшиво (сляпо) пространство, в което започва да тече артериална кръв.

Това е спешно състояние, чиято навременна диагноза е от изключителна важност за живота на пациента. От изключително значение е бързото и адекватно лечение на дисекацията на аортата. Не навреме установена, тя за кратко време води до фатален изход.

Именно затова Илия Георгиев е откаран в най-близката до Велико Търново болница, където може да бъде извършена спешна животоспасяваща операция на сърцето и тя е в Плевен. Медиците не са сигурни дали Илия ще издържи времето да бъде откаран в болница в София и не рискуват.

"Спасиха живота ми след 9-часова спешна операция. Бях на косъм от смъртта, а лекарите ми споделиха, че съм имал голям късмет, че съм оцелял и са ме спасили. Изключително доволен съм от ръководителя на клиниката по кардиохирургия, който ме оперира и където всичко беше чудесно", сподели филмовият герой в "Под прикритие", "Дървото нa животa", "Съдби на кръстопът", "Руменa войводa", "Ние, нашите и вашите", "Откраднат живот", "Смелите" и други.

"За него се грижи екип от специалисти и рехабилитатори, които помагат за неговото възстановяване", съобщиха тогава в социалните мрежи от екипа на един от най-разпознаваемите български гласове.

По-късно, след направен ехограф, става ясно, че Илия събира вода в сърдечната област.

"Беше ми направена втора операция, за да бъде източена течността. Така два пъти бях интубиран, а след упойката съм бил в будна кома един ден, събудих се на следващия", връща лентата назад Георгиев.

След като е достатъчно укрепнал, в болницата са махнати дренажите на Илия Георгиев и той е изписан. Не след дълго се появява висока температура и той се връща обратно в лечебното заведение. Там установяват инфекция и оставят актьора за нов престой и наблюдение. Заради липса на места този път Илия не е в клиниката по кардиохирургия, където спасяват живота му и се грижат за него, а в тази по пулмология, където са настанени тежко болни пациенти с проблеми с дишането и белите дробове. Илия Георгиев е оставен в болнична стая общо с четири легла, всичките запълнени с пациенти.

"След животоспасяваща операция бях принуден да съжителствам с умиращ човек на една ръка разстояние, а от другата с пациент, който храчеше кръв. В съседната стая имаше болен от COVID. Исках да платя за отделна стая със собствен санитарен възел, но се оказа, че нямало такава. Очаквах да съм в кардиохирургията, където ме спасиха и се грижеха за мен, а се оказах в това положение. Благодарен съм за всичко, но след това бях заобиколен от тежко болни пациенти и по-добре беше да се лекувам вкъщи, отколкото да се рискува здравето ми с толкова много вируси около мен", сподели пред вестника актьорът.

Оказва се, че Георгиев трябва да остане няколко дни в в болничната стая, докато изтече клиничната пътека. Ако иска да си тръгне по-рано на своя глава и да се прибере вкъщи, популярният актьор трябвало да плати 1500 лв. за въпросната пътека.

"Бях в капан, от който, за щастие, се измъкнах. Сега съм при сестра ми и всичко е наред", казва още гласът на риалити форматите у нас, който отмени всичките си ангажименти до края на годината.



Още по темата: общо новини по темата: 2615
24.10.2024 Ергенката Виктория с признание за комарджийство във футбола
24.10.2024 Рая Пеева и майка й са водещи на новото предаване по bTV
24.10.2024 Сравниха го с дърта свекърва
24.10.2024 Христо Стоичков показа внука си - малкия Ицо
24.10.2024 Наша актриса разкри тежка загуба на първородната си рожба
24.10.2024 Пловдивчанка се отказа да търси 100-те хиляди
предишна страница [ 1/436 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Предаване "Цветовете на Пловдив"
Български национален отбор по футбол
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: