Наша река пресъхва

Автор: Луиза Транчева
Коментари (0)
19:09 / 09.08.2024
10932
Сигнал за пресъхване на река Негованка край великотърновското село Ресен проверяваха експерти от Регионалната инспекция по околна среда и води в старата столица. В контрола се включиха още представители на Областна дирекция по безопасност на  храните - Велико Търново и Басейнова дирекция “Дунавски район" - Плевен, предаде кореспондент на “Фокус".

Извършените тридневни огледи са показали, че причината за осушаване на коритото на реката е осъществявано нерегламентирано водовземане с цел поливане на масив от около 1400 дка с налични монтирани хидранти.

“Водовземането е осъществено непосредствено над урбанизираната територия на село Ресен и е довело до описаното състоянието на реката. За изясняване на фактите по констатациите, е изискана информация от Община Велико Търново, РДНСК – Велико Търново и БДДР – Плевен в рамките на техните компетенции за преминати процедури по промяна на параметрите на инвестиционните предложения. Предстоят нови проверки", обясни Милка Асенова, експерт от РИОСВ - Велико Търново.

През юли в екоинспекцията са получени 15 сигналаза птици в безпомощно състояние. 14 от тях са за екземпляри от вида Бял щъркел, паднали от гнездото или със счупени крила/крака. Птиците са транспортирани до Спасителния център за диви животни в Стара Загора за лечение и последващи грижи. Бебе сова, паднала от гнездото в землището на село Драгановци, община Габрово, също е изпратена до Спасителния център.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...
Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия"
След полицейско преследване хванаха нелегални мигранти в Бургас
Даниел Митов за думите на македонския вицепремиер: За такава обид...
Черната кутия на падналия самолет край Граф Игнатиево ще бъде раз...
Пожар в локомотива спря влака София-Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).