Наши учени забелязаха промяна в Черно море. Лятото да няма изненадани туристи?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:57 / 09.03.2024
93837
Пържената цаца и шопската салата са кулинарни изкушения, които обожава не само всеки българин, но и туристите, дошли на посещение у нас. Според учените се забелязва намаляване на размера на рибата в Черно море - и най-вече за по-малките видове, като цацата, която е неизменна част от менюто през летните месеци. Но в него не само за българина, но и за гостите от чужбина, определено надделява един друг специалитет и това е традиционната шопска салата. Заради скока в цената на зеленчуците обаче се очаква тя да поскъпне. 

През последните години учените от Института по океанология забелязват промяна в размера на някои от черноморските риби. "Има съществено намаляване на средните индивидуални размери при трицоната т.нар. цаца. При барбунята също се наблюдава доста масово появяване на по-дребни екземпляри", заяви доц. Виолин Райков, Институт по океанология към БАН. 

А това си има научно обяснение. "Наистина се забелязва през последните десетина години една промяна в температурата на водата - средногодишната температура в посока повишение.

Риболовът също е доста силен фактор, който влияе върху популациите на рибите. И всички тези фактори - естествени и предизвикани от човека, влияят върху темпа на растежа на рибата", твърди доцент Райков. 

Ще направи ли обаче впечатление по-малкият размер на цацата на туристите? "По-скоро бих акцентирал върху пресните продукти, върху прясната риба, току-що уловената. Това е много по-важно. Дали е дребна, дали е едра... Това според мен не е чак толкова важно", посочва Павлин Косев, председател на ВАХР.

В лятното меню на туристите обаче определено надделява един друг специалитет и това е традиционната шопска салата. А за разлика от традициите, които се запазват - цените растат, предава NOVA.

С поскъпването на българските домати и краставици се очаква и цената на шопската салата да тръгне нагоре. Но ще се отрази ли това на туризма?

"Трудно е да се каже с колко точно и дали ще поскъпне. Защото имаме различни техники - евентуално може леко грамажът да се намали. Използваме тези похвати, за да може да не пипаме крайната цена за клиентите", твърди Косев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1075):
07.11.2024 Изпращаме 2024 година като най-горещата в световната история
01.11.2024 Кадри, направени преди два дни в страна от ЕС, станаха абсолютен хит
10.10.2024 Плажът в Бургас се препълни
30.09.2024 Днес е последният работен ден за десетки сезонни работници
28.09.2024 Спасител: Алкохолът в заведенията е много скъп и масово се пиеше на плажа, имаше много удавени
27.09.2024 Експерт: Бум на американски туристи у нас, ето защо
Още новини от Национални новини:
Депутатите излязоха в нова почивка: Обсъждат как да гласуват на б...
Почина Румяна Чолакова
С подкрепата на ГЕРБ-СДС Киселова е на балотаж със Силви Кирилов,...
Атанас Зафиров: Оптимист съм, че до края на деня ще има избран пр...
Вижте кадри от мястото на АМ "Тракия", на което камион падна от м...
Пеевски: Няма да гласуваме на балотажа


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).