ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Наслука: Хванаха изключително рядка праисторическа риба в български язовир | ||||||
| ||||||
Десетки доброволци ентусиасти се включиха в нетрадиционното зарибяване, като сред тях имаше и доста деца. Малчуганите, та дори и опитни рибари за първи път имаха възможност да видят тази толкова причудлива риба. Видът е праисторически и по нашите ширини се разселва само изкуствено, и то отскоро. Любопитното е, че носът на рибата достига дължина до една трета от цялото й тяло. "Благодарим на всички дарители, включили се в кампанията за веслонос. Благодарим на всички родители, довели децата си. Стана чудесен празник. Респект! Това, което правим, е за да остане нещо и след нас", написаха от сдружение "Заедно за яз. Дъбника". Инициатор и основен дарител в тази кампания бе кметът на Враца Калин Каменов. Веслоносът е представител е на есетрообразните риби. Може да достигне цели три метра на дължина и 80 килограма. Устата му е голяма, но няма зъби, тъй като се храни предимно с планктон. Родината на тази риба е Северна Америка. Среща се най-вече в река Мисисипи, нейните притоци Охайо, Мисури, Илинойс, както и в други реки, вливащи се в Мексиканския залив. От известно време насам веслонос се отглежда в някои рибовъдни стопанства у нас. Зарибявания с вида са правени в река Дунав, но до момента не е известно тази риба да се е аклиматизирала успешно там. По нашите ширини за пръв път за изкуствено развъждане веслонос е внесен през 1974 г. в бившия Съветски съюз. Там са първите успехи в аклиматизирането му. Този вид риба е подходящ за стопанско рибовъдство, защото има хубаво месо и бързо нараства. Търгува се на цена 10-15 лв. за килограм, в зависимост от количествата и големината. На пазара за консумация отиват само мъжките екземпляри, а женските остават за добив на хайвер, припомня "България Днес". Качествата на българския веслонос са максимално близки до дивоживеещия, уверяват рибовъди. Ако е по-едра, тази риба е най-вкусна на скара. Екземплярите под 2 кг могат да се приготвят и пържени. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Забраните на Архангелова задушница
10:26 / 01.11.2024
Александър Сано: За първи път виждам подобно нещо
19:09 / 01.11.2024
Земетресение в България
16:37 / 01.11.2024
Дано няма изненадани шофьори днес в Пловдив
05:00 / 02.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета