Не е за вярване! За първи път от 26 седмици, храните започнаха да поевтиняват
За първи път след 26 седмици на непрекъснато повишаване на цените на едро на храните по стоковите тържища през отминалата последна по-кратка седмица на април заради Великденските празници (26-29) Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) отчете незначително поевтиняване. Това се дължи на спадналите цени при повечето зеленчуци и половината плодове.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ, и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 29 април е 2.209 пункта, спрямо 2.210 пункта към 21 април или седмично минимално поевтиняване с 0.04%, докато в предходната седмица точно толкова, но с обратен знак (+0.04%) храните на едро поскъпнаха.
През отминалата по-кратка работна седмица най-много са поевтинели слънчогледовото олио и захарта от млечните, месните и другите храни; ягодите от внос и лимоните от плодовете и оранжерийните краставици и оранжерийните домати от зеленчуците. В същото време най-много са поскъпнали замразеното пиле и пакетчето масло 125 грама от млечните, месните и другите храни; ябълките и бананите от плодовете и репите и червения пипер от внос от зеленчуците.
От началото на април цените на едро на храните общо са нараснали с 6.61 на сто. За предходния месец март повишението е с 6.42%, през февруари поскъпването е с 5.87%, а през януари е отчетено нарастване на цените с 0.65%. Общо за четирите месеца от началото на годината цените на храните на едро са поскъпнали с 24.17 на сто.
На годишна база, спрямо 29 април 2021 година, ИТЦ се е повишил с 33.13% (от 1.658 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.
Седмичната равносметка показва, че от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 20 са поскъпнали, 10 са поевтинели и 4 са без промяна в цената.
Въпреки незначителното поевтиняване, през отминалите четири работни дни ценовата ножица продължава да се разтваря за 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ в 18 областни центрове.
Най-голяма е разликата от 8.00 лева при кравето сирене (от 6.00 лв./кг във Варна до 14.00 лв./кг в София); при кашкавала "Витоша" разликата е 7.00 лева (от 11.00 лв./кг в Благоевград до 18.00 лв./кг в София; 4.30 лева е разликата при замразеното пиле (от 3.50 лв./кг в Хасково до 7.80 лв./кг в Силистра); при каймата смес разликата 4.30 лева (от 4.60 лв./кг в Бургас до 8.90 лв./кг в Кърджали и Силистра); 3.40 лева е разликата при зрелия фасул (от 2.70 лв./кг във Варна и Смолян до 6.10 лв./кг в Кърджали); при слънчогледовото олио разликата е 2.79 лева (от 3.21 лв./литъра в Силистра до 6.00 лв./литъра в София); 2.00 лева е разликата при ориза (от 1.80 лв./кг в Смолян и Стара Загора до 3.80 лв./кг в Силистра); при брашното тип 500 разликата е 1.25 лева (от 0.85 лв./кг в Плевен до 2.10 лв./кг в Пловдив); при захарта разликата е 1.02 лева (от 1.50 лв./кг във Варна и София до 2.52 лв./кг в Силистра); 0.11 лева е разликата при яйцата (от 0.21 лв./броя във Варна, Велико Търново и Пловдив до 0.32 лв./броя в София.
При основните месни, млечни и други хранителни продукти
От всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 14, поевтинелите са 4 и без промяна в цената са два, като трендът е в по-тесни граници, което е характерно за този период на годината седмицата след Великденските празници за тази група хранителни продукти, от минус 1.1% до плюс 2.7 на сто.
На седмична база, както вече посочихме, най-много са поскъпнали замразеното пиле (+2.7% до 5.63 лв./кг) и пакетчето масло 125 грама (+2.7% до 2.63 лв./броя), следвани от пилешките кренвирши (+2.4% до 4.32 лв./кг), брашното тип 500 (+2.2% до 1.40 лв./кг), захарта (+1.5% до 2.03 лв./кг), ориза (+1.1% до 2.60 лв./кг), кравето сирене (+0.9% до 9.09 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+0.6% до 14.33 лв./кг).
Без промяна в цената са яйцата (0.28 лв./броя), прясното мляко, 3% масленост (2.14 лв./литъра) и трайния варно-пушен салам (10.50 лева).
Най-много е поевтиняло слънчогледовото олио (-1.0% до 5.03 лв./литра), следвано от лещата (-0.6% до 3.49 лв./кг) и зрелия фасул (-0.5% до 3.97 лв./кг).
На годишна база, спрямо 29 април 2021 година, са поскъпнали всички месни, млечни храни и варива, наблюдавани от ДКСБТ.
При зеленчуците
на седмична база преобладават поевтинелите, като за тази група храни трендът е по-широк за този сезон - от минус 4.1% до плюс 5.3 на сто.
на седмична база най-много са поевтинели картофите (-4.1% до 0.93 лв./кг), следвани от оранжерийните краставици (-2.4% до 3.66 лв./кг), зрелия кромид лук (-2.1% до 0.92 лв./кг), оранжерийните домати (-1.3% до 4.53 лв./кг), зелената салата (-1.0% до 0.98 лв./кг) и зелето (-1.6% до 1.20 лв./кг).
Най-много са поскъпнали репите (+5.3% до 0.80 лв./връзката), следвани от червения пипер от внос (+3.6% до 4.35 лв./кг), краставиците от внос (+2.9% до 3.17 лв./кг), доматите от внос (+0.3% до 3.57 лв./кг). Без промяна в цената са морковите (1.09 лв./кг).
На годишна база всички зеленчуци са поскъпнали.
При плодовете
има паритет - колкото са поевтинелите, толкова са и поскъпналите, като трендът при тях по това време на годината е в умерени граници - от минус 7.5% до плюс 3.9 на сто.
Поскъпнали са ябълките (+3.9% до 1.33 лв./кг) и бананите (+1.2% до 2.55 лв./кг), а са поевтинели ягодите от внос (-7.5% до 4.79 лв./кг) и лимоните (-1.1% до 1.88 лв./кг). На годишна база поскъпналите са всички плодове.
На годишна база поскъпналите са повече.