Невиждана хайка за коли с български номера в Гърция

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
08:44 / 13.12.2011
4668
Гърция превърна българите в пешеходци. Комшиите започнаха невиждана хайка за коли с BG номера, алармираха наши емигранти. Масово се конфискуват возилата с чужди номера и се дават няколко дни срок за спешна пререгистрация.

По законите на съседите постоянно пребиваващите чужденци могат да карат автомобили с родна регистрация само до три месеца. След това трябва задължително да сменят номерата. До този момент никой не е закачал българите и румънците. Натискът върху тях започнал от лятото, вероятно от необходимостта от спешни приходи в бюджета на изправената пред фалит държава. От два месеца обаче ударни отряди обикалят всеки ден улиците, за да събират колите в нарушение.

Решиха с нас да си пълнят продънената хазна, възроптаха сънародниците ни. За да се спасят от акцията, нашенци панически връщат автомобилите в България и им лепят табели "Продава се". Емигрантите ни са изправени пред невъзможни харчове в ада на кризата в Гърция, за да си купят нови возила на място. От години българите карат регистрирани в родината ни коли, защото им излизат десетки пъти по-евтино. В Гърция цените на автопазара за стари брички са много по-високи. Всяка година пък се плащат баснословни данъци. За кола от 2500 кубика налогът е 1000 евро. Въпреки това нова покупка е спасителна в този момент, защото поне не се плаща мито. За стар мерцедес съседите ни искат 7000 евро.

Георги Сотиров е от стотиците нашенци, които поне за известно време ще пътуват с градския транспорт или ще ходят пеша. Отпреди седмица перничанинът, който бачка в строителна бригада в едно от курортните гръцки градчета, е без кола. За да спаси возилото от конфискация, той извикал приятел от България да върне мерцедеса му. Сега колата е на паркинг с табела за продан. Моделът не е от новите и е безумно да му се плащат хиляди евро мито. Сега Георги и съпругата му сърфират из обявите в Гърция, търсейки малка и по-евтина кола. Цените там обаче са почти два пъти по-високи от тези у нас.

За два месеца се напълнихме с нови коли за продан, разказа собственик на автокъща в Перник. Колеги му споделили, че също са получили поръчки за спешни продажби на докарани от Гърция автомобили на емигранти. Свалят цените, за да се освободят по-бързо от возилата, но пак няма клиенти, оплакват се от борсите. "Ауди", върнато по спешност от Гърция, бе пуснато само преди ден за смешната цена от 1500 лева.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Всеки със сметка в тази голяма наша банка, трябва да знае това
Откриха изоставено новородено бебе до трафопост 
Финансов анализатор за новите правила при ипотеките
Ето какви ще бъдат новостите при шофьорските курсове
Настимир Ананиев: Готви се нова сглобка
Атанас Зафиров: Хората на Нинова отидоха да регистрират листите н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).