Никога не купувайте домати в оранжево-червеникав цвят. Ако плодовете и зеленчуците са лепкави, то те са третирани с дифенол
Да се справим с ГМО в плодовете и зеленчуците е възможно, но можем максимално да изчистим пестицидите от тях. Ако те са лепкави, това означава, че са третирани с дифенол, за да се запазат по-дълго време, предупреждават токсиколози.
В Европейския съюз и САЩ този препарат е забранен заради силните му канцерогенни и алергенни свойства. Обработените с него плодове обелете преди консумация независимо, че сте ги измили.
Токсиколози съветват да се белят всички плодове, като круши, праскови, ябълки, смокини.
Колкото по-дебела е кожата на доматите, толкова повече химикали има в тях. Белете ги. Никога не купувайте домати в оранжево-червеникав цвят. Бялата сърцевина и тлъстите белезникави жилки са сигнал за голямо съдържание на нитрати. Ако сте купили такива домати, накиснете ги за един час в хладка вода.
Картофите – всички нитрати в тях се събират непосредствено под кожата и в сърцевината. Затова е необходимо да изхвърлите първата вода, след като те започнат да врат. Оставете ги да се сварят напълно във втора вода. Повечето химикали извират при варене, но изчезват в по-малка степен при пържене. Всякога белете горните листа на зелката и отстранявайте кочана. Така ще се избавите от нитратите максимално.
Тиквички, краставици, патладжани – Екологично чистите краставици трябва да са в нежно тревист зелен цвят. Ако са тъмно зелени, значи са ги прехранили с нитрати. Белете ги преди консумация.
Тиквичките и патладжаните също обелете. Срежете ги по дължина и изрежете областта около дръжката, защото на това място се натрупват най-много от отровите, с които зеленчуците са наторявани в оранжериите през есента и зимата.
Салати, магданоз, копър и други зеленини трябва да се изчистват от жилките, тъй като нитратите се натрупват предимно в тях. Зеленините много бързо ги попиват. Преди да ги ползвате, ги киснете в продължение на час във вода, съветват експертите на "Монитор".