Нинова: Подавам оставка

Автор: Самуил Иванов
Коментари (1)
14:06 / 11.06.2024
4256
Корнелия Нинова потвърди, че подава оставка като председател на БСП. Припомняме, че "Фокус" съобщи първи за намерението на лидера на левицата.

Тя обяви своето решение на брифинг в централата на партия, предаде репортер на "Фокус".

Нинова заяви, че единствената лява партия в България е БСП, въпреки това обаче тя оцени резултата на левицата на последните избори като "катастрофални" и обяви, че поема отговорността за това. 

"Аз поемам лично политическата отговорност. Подавам оставка. Свиквам Националния съвет. Той трябва да избере един от заместник-председателите, който да довърши мандата, да организира пълен цикъл, отчети и избори започваме в цялата партия. Това означава нови общински председатели, областни председатели, структури на женското, младежкото и на ветераните движения, пряко избор на председател през септември и конгрес през октомври", заяви тя. 

Лидерът на БСП в оставка обаче обяви, че ще остане в 50-ия парламент като народен представител: "Няма да напускам парламента. Избрана съм от народа и си оставам депутат".

Тя отказа да коментира дали ще се яви като кандидат на изборите за нов председател на левицата: "В момента не съм кандидат за лидер, а лидер, който си подава оставката".

Нинова обясни, че след нейната оставка лидер на партията ще стане някой от нейните заместници. Това са Ирена Анастасова, Атанас Зафиров, Кристиан Вигенин и Владимир Москов. Оставката ѝ може да бъде приета само от членовете на партията, каза още тя. 

На изборите на 9 юни БСП получи 151 557 гласа или 7,06% от вота на гласувалите за парламент. За членовете за Европарламент левицата получи 7.01%. Тя коментира изборния ден така: 

"Изключително ниска избирателна активност, което е наказание за всички ни. Този път протестният вот се изрази чрез негласуване. Ако сега не ни светне червената лампа, следващият път сигурно ще е по-катастрофален. Всички, без ДПС и ИТН, губим гласове", каза Нинова.

Виж коментарите (1)

Още по темата (622):
07.09.2024 Областните председатели на БСП с официална позиция
25.08.2024 Първият министър в кабинета на Главчев 2 стана ясен
22.08.2024 Ще свика ли Радев консултации с парламентарните групи?
10.08.2024 Наказват членове на БСП заради саботаж на пленума
10.08.2024 Със скандал започна пленумът на БСП
21.07.2024 Ивайло Мирчев: Не вярвам утре да се случи чудо
Още новини от Национални новини:
Не минавайте край Кресна, изберете друг маршрут!
На връщане от Гърция българка възкликна: От години не съм виждала...
Корнелия Нинова: Председател съм на БСП, защото такъв е законът
Манол Пейков за листите на ПП-ДБ: Няма 100% яснота
Чужденци направиха брутален филм за АМ "Тракия"
По-добре не доближавайте до кървавото езеро, опасно е


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).