Нов стандарт за млякото и млечните продукти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
22:20 / 02.09.2024
6730
Нов стандарт е въведен за млякото и млечните продукти. Той ще се казва "защитено наименование за произход" и ще допълва съществуващия Български държавен стандарт (БДС). Каква е разликата и каква ще е ползата за производителите?

Разликата в млякото произведено по БДС и млякото със защитено наименования за произход е в суровината. БДС допуска млякото да не е българско, а защитеното наименование за произход е само, когато млякото е местно, българско, обясняват от потребителските организации.

"Гарантирано използване на местни суровини, които местни суровини се отличават с определени характеристики, които са свързани със средата на обитание - млякото, да кажем на Родопите, носи своя географски отпечатък и не може да бъде същото с млякото от една немска крава“, разказва пред bTV Богомил Николов от "Активни потребители“.

От 250 мандри в България, 25 са се регистрирали по новия стандарт. Когато техните продукти се появяват на пазара, ще ги разпознаете по знак  - жълто червено слънце с надпис защитено наименования за произход.

Има предложение на етап обществено обсъждане в детските градини млякото и сиренето да са само със защитено наименование за произход. Това означава, че от мляко по БДС доставчиците трябва да доставят в детските градини мляко със защитено наименование за произход.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Бимбалов: Истината е, че Джокович не си поръча чалга заради себе ...
Пловдивски лекари се борят за живота на бебе, след като майка му ...
Разкостиха Бебо Халваджиян
Шофьори зареждат гориво само в следобедните часове и така пестят
Експерт коментира платежните системи след приемането на еврото
Лена Бориславова: колегите от РСМ по вътрешнополитически причини ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).