Нова измамна схема от името на "Еконт"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:06 / 24.08.2023
6362
Журналистът Огнян Георгиев предупреди за измамна схема, в което е замесено името на куриерска фирма "Еконт". Георгиев обяснява какво му се е случило, след като пуска обява в ОЛХ и с него се е свързал потенциален купувач:

"Да ви предупредя, защото очевидно доста бързо е сформирана нова (за мен) измамна схема. Пускам обява в OLX. Оставил съм телефон. Веднага се свързва с мен човек по Вайбър, който проявява интерес, не спори за цената и ми съобщава, че ще ми преведе предварително парите и ще изпрати куриер от врата.

Пита ме много любезно дали съм ползвал някога услугата "Купи с куриер" от Еконт. Казвам не. Праща ми линк, на който тя е разяснена подробно. След това ми праща друг линк, с преведените вече от него пари, на който за да ги получа, аз трябва да попълня данни на банкова карта.

Тук естествено, звънчето ми звъни. Да оставим настрана, че човекът иска да прати куриер да му достави доста тежка чугунена печка, чиято доставка ще е по-скъпа от самата печка. Не иска нито мои детайли, нито нищо - просто ми пуска линк, на който да въведа банкова карта.

Понеже обявата е очевидно за селска къща, явно се разчита, че няма да проверявам.

Поглеждам и двата линка - очевиден елементарен скем на сайта на Еконт като дори не е направен опит да се прикрие (econt.bg-with63729.cc/delivery).

Претърсвам сайта на Еконт - има такава услуга, но тя е описана по съвсем различен начин и едва от август тази година (т.е. отсега) предлага онлайн вариант, също доста различен. Пиша на Еконт, откъдето бързо ме уведомяват, че естествено, става дума за копикет сайт, който точи пари.

Опитвам се да пиша на ГДБОП, където могат да се пускат сигнали. Сайтът им, хах, не работи. Та затова - във фейсбук, за да не се лъжете", предупреждава Огнян Георгиев в свой пост във фейсбук.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно за електронните извинителни бележки на учениците!
"Възраждане" представи водачите си на листи по градове
Ръководителите на фаталния полет в Графа дадоха показания пред сл...
Вяра, Надежда и Любов - традиции и ритуали
Драгомир Драганов: Няма данни за пострадали или разрушения в Русе...
Тежка катастрофа с мигранти след гонка в София


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).