ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Нова концепция за Спешна помощ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:55 / 06.02.2014Коментари (4)2405
© Plovdiv24.bg
Само медицинска сестра и най-много фелдшер ще пътуват занапред в линейките, когато бъдат извикани на адрес чрез телефон 112. Това предвижда концепцията за Спешна помощ, съобщи проф. Милан Миланов, който е в работната група, подготвяща документа. Те са достатъчно квалифицирани, за да направят повечето спешни манипулации, докато пациентът бъде откаран в болницата, допълни проф. Миланов, който е дългогодишен шеф на Клиниката по реанимация и анестезиология в "Пирогов".

Лекарите ще чакат в спешния болничен комплекс и ще се отзовават само ако са повикани от друг лекар или джипи, или пък при много тежка ситуация, с която не може да се справи средният медицински персонал.

Новият модел за спешна помощ бе представен пред спешни медици от цялата страна в София вчера. Дискусията бе организирана от Българския лекарски съюз.

Срещу идеята в линейката да има само медсестра или фелдшер скочиха от Националната асоциация на работещите в Спешна медицинска помощ.

Сестрите нямат това право по закон, те не могат да правят всички необходими манипулации без присъствието на лекар, категорична бе председателката на асоциацията д-р Десислава Кателиева, която е лекар във Варненската спешна помощ. Позволява се на парамедиците да придружават пациент в линейката, но първият випуск още не е завършил, поясни д-р Кателиева.

Тя подчерта, че гилдията има нужда от закон за спешната помощ. Според проф. Миланов обаче такъв не бил нужен. От своя страна той обясни, че до края на тази година ще бъдат създадени спешни центрове към тринадесет големи болници в страната, които да осигуряват до 90% от болничната спешна медицинска помощ. Това ще бъде т. нар. първо ниво на спешност. Второ ниво предвижда създаването на спешни звена в многопрофилните болници за активно лечение, дори те да са малки като общинските например.

Те ще покриват 60 на сто от спешната медицина.

Всички спешни звена заедно с приемните спешни отделения ще формират спешен болничен комплекс.

Сегашните спешни отделения чисто административно ще се извадят от болниците и ще преминат към спешните центрове, както преди управлението на тройната коалиция. По думите на проф. Миланов медиците в тях ще лекуват и оперират на държавни разноски, ако е по спешност, а по клинична пътека - ако пациентът е планов.

От асоциацията на спешните медици обаче опонират, че за тези отделения няма да има персонал, защото лекарите бягат от Спешна помощ и заради ниски заплати, и заради отрязаната от ВАС възможност да специализират с предимство.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+5
 
 
А бе какво се мотат,да пуснат в линейките и по един поп,та поне ако не свършат едната работа,да свършат друга,да ги опява на место хората,та поне да е пълно обслужването.
Aнонимен
на 06.02.2014 г.
+5
 
 
В Спешна помощ трябва да работят квалифицирани лекари ,както бе някога. Ако случаят не е по силите на фелдшер и сестра ,ще се вика по проекта лекар.Това означава втора линейка ,губене на време и увеличена смъртност.Колите трябва да са оборудвани с оглед започване на реанимация още от дома на спешно болния. Трябва да се назначават кардиолози ,невролози и педиатри -всички със специалност и високо заплащане от държавата , а не от общинския бюджет.За Пловдив трябва да има спешни центрове към УМБАЛ ,МБАЛ" Пловдив " , на база Първа и Втора градска болници.Да се заплащат разноските по специализация на посочените специалисти от държавата ,срещу нотариално заверен договор ,че те ще работят в изпращащите ги заведения за период не по-къс от 5-6 години.В противен случай ,възстановяват похарчените за тях средства. По време на специализацията да получават заплати ,равни на средната за страната лекарска заплата плюс безплатна квартира ,ако не са от града-осигурена ат Община Пловдив.Цялата здравна реформа ,до момента е отстъпление от предишната организация на здравеопазване ,особено профилактика и диспансеризация.Ако министърката не е запозната достатъчно с този въпрос ,да даде възможност на друг човек,който да въведе ред в този приоритетен сектор от живота.п.
Aнонимен
на 06.02.2014 г.
+5
 
 
проф. Миланов хвърлете си дипломата .... ТОВА КОЕТО ПРОЧЕТОХ МИ ЗАПРИЛИЧВА НА НЯКЪКЪВ ВИЦ ...
+9
 
 
а,поради липсата и на сестри-ветеринарен фелдшер...тъпаци!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
Избори в САЩ
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да (1086) 55%
Не (749) 38%
Не мога да преценя (128) 7%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: