Нови вагони оскъпяват жп билетите от 2008 година

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:04 / 04.09.2007
2455
Купуването на 80 стари, рециклирани пътнически вагона и доставката на електрически мотриси от "Сименс", което ще почне тази есен, ще увеличи цените на пътническите превози с БДЖ. Това допусна вчера транспортният министър Петър Мутафчиев, представяйки свършеното от министерството през последните 2 години.

При започване на преговорите за бюджета за 2008 г. министерството ще настоява при изчисляване на държавната субсидия да се вземе предвид и инвестиционната програма на БДЖ, каза транспортният министър. По груби изчисления става въпрос за поне 80 млн. лева, които БДЖ е длъжна да плати по договора с немската "Сименс" за доставка на 25 електрически мотриси. Първата от тях пристига до месец-два и ще бъде пусната като крайградски влак в София или Пловдив.

Държавната субсидия за пътническите превози тази година бе 90 млн. лв. и е най-голямата сума, която е давана на железниците от началото на прехода. Тя обаче е само 40% от това, от което железниците имат нужда, за да покрият разходите си за пътнически превози, каза Мутафчиев. Той заяви, че ще настоява при изчисляването на субсидията за догодина да се вземат предвид и парите, които ще се дадат за нови и рециклирани вагони.

Ако това не стане, БДЖ ще се принуди да вдигне цените на билетите, но вчера от превозвача не можеха да кажат с колко. В разгара на август БДЖ вдигна средно с 9% цените на товарните превози, мотивирайки това с увеличението на цените на тока. Имайки предвид размера на инвестициите, най-вероятно ще се умува дали цените да не се вдигнат с около 20%. Това би означавало двупосочен билет за бързия влак София - Варна да се вдигне от сегашните 37 на 45 лева. За сравнение двупосочен билет за автобус струва в момента 48 лева.

Министърът отчете финансова стабилизация на железниците. Приходите от продажби на БДЖ са се увеличили с над 4% за първото полугодие на 2007 г., каза той.

До края на мандата на сегашното правителство отсечката София - Бургас ще се изминава с около 1 час и 20 минути по-бързо, отколкото сега, зарече се вчера Петър Мутафчиев. Скоро предстои участъкът Септември - Пловдив да се приспособи за движение на влаковете със скорост 130 км в час, което ще ускори пътуването с 20 минути, а догодина ще се ремонтират проблемните участъци и между Пловдив и Бургас. Информацията е на вестник "Сега".


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Лена Бориславова: Това не е нормално!
Цирк в парламента: Депутатите останаха на тъмно и запяха национал...
Брокери разкриха къде са най-търсените къщи в момента
Хаос в Народното събрание
Как в Радио "Фокус" звучат AI новини?
За първи път в историята българка покори хималайски гигант


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).