ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Новите депутати ще положат клетва
Автор: Самуил Иванов 07:49 / 19.06.2024Коментари (1)1693
© БУЛФОТО
Днес 50-ото Народно събрание ще бъде свикано за своето първо заседание. Юбилейното издание на парламента обаче далеч не носи празнична атмосфера – в последните 3 години страната бе пратена шест пъти на предсрочни избори, а през това време Народното събрание успя да излъчи едва два редовни кабинета, които сумарно управляваха по-малко от година и половина.

50-ото Народно събрание обаче не е като останалите. В него ще има седем партии, след като "Величие", коятo бе сензацията на изборите, успя да прехвърли 4%-та бариера. Освен това за първи път ДПС ще бъде втора политическа сила, като тя ще разполага с общо 47 мандата.

Кой ще открие 50-ото Народно събрание?

По традиция първото заседание на парламента се открива от най-възрастния народен представител. В 50-ия парламент това ще бъде Силви Кирилов – народен представител от ПП "Има такъв народ". Ролята на доайен Кирилов вече е изпълнявал в 47-ото Народно събрание, когато той откри първото заседание, състояло се на 3 декември 2021 година.

Какво трябва да свършат депутатите в първия ден на парламента?

Разбира се, освен тържествената церемония депутатите ще имат и належащи задачи, които да изпълнят още в първите минути след клетвата си. По традиция в първото заседание се избират председателя на парламента и неговите заместници. Това е необходимо за отпушването работата на легислатурата. Без председател депутатите не могат да изпълняват своята основна функция, а именно изработването и промяната на законите.

В последните два парламента обаче народните представители имаха нужда от време преди да постигнат консенсус за избора на първия човек в държавата. В 48-ото Народно събрание например бяха необходими три дни преди да бъде избран председател. Това бе резултат от компромис, с който Вежди Рашидов, доайен на тогавашния парламент, пое председателството. В 49-ото Народно събрание Росен Желязков бе избран за председател, но това също не мина гладко, тогава бе предложено т.нар. "джентълменско споразумение", при което първите две политически сили – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, се разбраха за ротационно председателство на 9 месеца.

Сега ГЕРБ-СДС ще излъчат Рая Назарян за поста. Вече ПП-ДБ и БСП дадоха заявка, че няма да подкрепят нейната кандидатура.

Как ще бъдат разположени политическите сили в пленарната зала?

По-рано през седмицата се проведе техническа среща между всички политически сили, които ще бъдат в 50-ия парламент. Те трябваше да определят своето разположение в пленарната зала. Бъдещите депутати определиха най-вдясно да бъде "Има такъв народ“, до тях ще застанат "Възраждане“. ГЕРБ-СДС ще заемат следващите места отдясно наляво. ДПС ще застанат в центъра, до тях ще бъдат ПП-ДБ, а местата най-вляво ще бъдат за БСП. "Величие" няма да има излас към трибуната. Вместо това те ще заемат последните два реда в дъното на залата.

Какво трябва да свършат депутатите, ако изберат председател?

След избирането на председател на парламента и неговите заместници народните представители ще трябва да преминат към сформирането на парламентарните групи и определянето на лидерите, а след това избор на състава на постоянните парламентарни комисии.  В последния парламент имаше общо 26 постоянни комисии. Техният вид, брой и състав обаче може да варира по решение на депутатите.

При условие, че и комисиите бъдат определени, Народното събрание ще трябва да определи и постоянни делегации в международните организации.

Основната задача обаче на парламента след конституирането му, освен приемането на закони, е излъчването на редовно правителство. За целта по Конституция има три мандата, които държавният глава връчва на политическите сили. Първите два се дават на първата  и втората по големина политическа сила, третият по избор на президента от останалите парламентарно представени партии. Президентът няма законов срок, в който да стартира процедурата, въпреки това обаче той не може да я отлага прекалено дълго във времето.

Някои любопитни детайли

След промените в Конституцията, направени в края на миналата година, на практика се осигури непрекъсваемост на мандата на Народното събрание. Това означава, че в момента има общо 480 избрани депутати. Правомощията на тези от 49-ия парламента ще бъдат прекратени с конституирането на 50-ото Народно събрание и полагането на клетва.

В този период, между изборите и свикването на новия парламент, депутатите, които са част от 49-ия парламент, но ще бъдат и в следващия, не получават двойни заплати.

По въпроса за депутатските заплати в 50-ото НС тя ще бъде по-ниска. Народните представители ще получават около 6654 лева. Възнаграждението се определя на база три  средни заплати в обществения сектор  за последния месец на всяко тримесечие. Тази сума обаче не включва участието в комисии, добавките за трудов стаж, допълнителните средства при председателстване на комисия и т.н.

След като казахме кой е най-възрастният депутат, време е да посочим и най-младият. Това ще бъде Георги Кръстев – на 24 години, от ГЕРБ-СДС, който влиза от 19 МИР Русе.

Друга интересна подробност – депутатите за първи път ще положат клетвата си не в историческата сграда на парламента, намираща се на площад "Народно събрание", а в бившата сграда на Партийния дом.

За съставяне на правителство ще са необходими три партии. Само гласовете на първите две политически сили – ГЕРБ-СДС и ДПС недостигат. Те имат общо 115, необходими са им 121. Към момента обаче не ясно от къде ще дойдат останалите 6.


Още по темата: общо новини по темата: 467
26.09.2024 »
26.09.2024 »
26.09.2024 »
26.09.2024 »
26.09.2024 »
22.09.2024 »
предишна страница [ 1/78 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Новите депутати ще положат клетва. Хаха,и кво ще кажат? "Заклевам се че всеки ден ще лъжа българския народ в очите от тази трибуна" Муахаха.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Зима 2023/2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: