Няма да ви върнат парите, ако сте платили почивка в Египет или Йордания и се откажете

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
08:55 / 19.10.2023
2164
Туроператорите няма да възстановят сумата на клиенти, решили да се откажат от пътуването си в Йордания или Египет. Част от туристите искат да го направят. В момента Ситуационният център към Министерството на външните работи препоръчва да не се пътува в тези две държави, но не налага забрана за пътувания. 

"Всеки ден има стотици полети до летища в Йордания и Египет, от цяла Западна Европа продължават да пътуват туристи. Индексът на Ситуационния център на МВнР играе много лоша роля - всява паника, а не се дават ясни причини за издаване на такъв индекс. Предупреждение "просто не ходете" е необосновано и води до неприятни правно-икономически последствия. Предупреждението има само препоръчителен характер и не може да бъде причина за анулирането на едно пътуване", обясни Димитър Балтов от Обединение "Бъдеще в туризма" за Bulgaria ON AIR.

Стига се до следната ситуация: клиентите се паникьосват и част от тях искат да анулират пътуванията си, но по договор дължат неустойка. За пътувания, които са съвсем скоро, неустойките са почти 100%. А смяната на една дестинация с друга, когато е по желание на туристите, които се отказват от пътуване до Египет или Йордания, зависи индивидуално от всеки туроператор.

Хотелите в Йордания и Египет казват, че при тях всичко е нормално и има туристи. Същото твърдят и авиокомпаниите. Така туроператорите не могат да си вземат парите обратна, съответно няма как да ги върнат на туристите, стана ясно още от думите на Балтов.

Според него няма обективна причина за отлагане на пътуванията, тъй като всичко се случва по съвсем нормален начин. И двете страни много разчитат на туризма за осигуряване на прехрана и предлагат всички усилия да няма смущения на туристическите услуги, изтъкна събеседникът.

"Апелът ни към МВнР е предупреждението да касае определен регион, защото и двете страни хич не са малки. И да има по-голям смисъл. В момента не постигат никакъв ефект, защото екскурзиите се осъществяват. Местата на посещение не са близо до пограничните райони. 100% гаранция никой не може да даде за нищо, но това е приложимо за екскурзия докъдето и да било", подчерта Балтов.

Днес предстои среща в Министерството на туризма, а по думите на Балтов министърът на туризма все още не е направил изказване по въпроса, въпреки че трябва да застане до тях. Реакцията на институциите трябва да бъде координирана с тази на туроператорите, убеден е представителят на Обединение "Бъдеще в туризма".

Виж коментарите (1)

Още по темата (236):
22.06.2024 МВнР излезе с предупреждение
17.06.2024 Нетаняху разпуска военния кабинет
01.06.2024 Нетаняху: Няма да има постоянно примирие в Газа, докато ХАМАС не бъде
унищожена
31.05.2024 Израел си иска заложниците
31.05.2024 Израел предложи прекратяване на огъня 
26.05.2024 В Израел вият сирени за въздушна опасност
Още новини от Национални новини:
Българка от плаж в Гърция: Потвърждавам новината за увеличението ...
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Георги Георгиев към ПП-ДБ: Колеги, то няма управляващи, на кого щ...
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Джевдет Чакъров: Очаквайте хода на Ахмед Доган
Убийството в Слънчев бряг заради жена: Един само видя, че Цецо къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).