Няма данни за пострадали и сериозни щети след снощното земетресение

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:25 / 28.10.2004
2178
По данни на Геофизическия институт на БАН земетресението от 23.36 ч. снощи е било с магнитуд 5,5 по скалата на Рихтер е било много силно в Северна и Североизточна България, усетено е и в някои южни райони на страната - Пловдив, Ямбол, Сливен. Епицентърът е във Вранча, Румъния, както през 1977 г., когато земетресението беше по-силно и нанесе сериозни материални щети, съобщи БТА.
Пукнатини на мазилки по високи сгради в Силистра са се появили след земетресението тази нощ. Въпреки че земният трус е бил усетен в цялата Силистренска област, няма данни за други щети и за пострадали хора, съобщи директорът на Гражданска защита в Силистра инж. Явор Минков, предаде Дарик радио. През нощта е подаден сигнал от община Дулово за съборени комини на къщи, изпадала вътрешна и външна мазилка на сгради и счупени прозорци.
Незначителни материални щети има след снощното земетресение в Русе. Паднали са части от няколко тераси на блок в Русе. Това са щетите от земетресението тази нощ, съобщиха за Дарик радио от Гражданска защита. Няма проблеми с електрозахранването в града. Според очевидци по улиците на Русе е имало хора до 2.30 часа тази нощ. На кръговото движение в центъра е припаднала жена. Наложила се е намесата на Спешна медицинска помощ.
В 6 от 7-те общини на Разградска област има нанесени щети от земетресението, усетено късно снощи съобщиха от Гражданска защита в Разград. Пукнатини в стени и повреди, съборени покривни конструкции са установени в няколко училища, детска градина, болницата в Разград и жилищни постройки в региона. Няма данни за жертви. В 4 населени места в Разградска област са нанесени поражения от земетресението тази нощ – съобщиха по-късно от Гражданска защита. Пропукани са стените на училището в село Беловец, на три жилищни блока и учебни заведения в град Завет, на спортната зала в град Цар Калоян, на болницата, техническата гимназия и детска градина №5 в областния център. Продължава обобщаването на информацията и от други населени места в региона.
Земетресението не се отрази на работата на АЕЦ “Козлодуй”, съобщиха от атомната централа. Степента на интензивност на земетресението в района на АЕЦ “Козлодуй” е била много по-ниска от необходимата за задействане на системите за индустриална антисеизмична защита, които са инсталирани за да осигурят безопасността на блоковете при земетресение.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Задържаха двама от най-известните автокрадци у нас
Гаранцията само на хартия, отказват ремонт на техника
Акция в имоти на депутата Джейхан Ибрямов
Тежка катастрофа с джип на "Гранична полиция", двама полицаи са р...
Малко е нагла: Диона отиде на плаж в Дубай вместо да се яви в съд...
"Гранична полиция" получи 60 нови високопроходими автомобила


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).