ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Няма опасност от критични ситуации по водните басейни в страната
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:25 / 23.03.2006Коментари (0)1509
Нормализират се нивата на реките и язовирите на територията на Басейнова дирекция – Пловдив. Все още не се наблюдават очакваните завишения на водните нива в реките в следствие на започналото пролетно снеготопене.

По данни на дирекцията, само язовир „Пясъчник” е със завишено ниво, поради големия приток от валежи, за което е издадено предписание водоемът да се източва по всички възможни начини. Допълнителен неблагоприятен фактор е затлаченото русло на река Пясъчник. Въпреки предписанията, то не е почистено и това забавя източването на язовира.

Комплексните и значими язовири „Кърджали”, „Ивайловград” и „Студен кладенец” разполагат със свободни обеми и тенденцията е за спадане на нивото им. Не са регистрирани завишения на нивата на Марица и Тунджа в проблемните им участъци.
На територията на Басейнова дирекция – Варна преливат три от комплексните и значими язовири – „Камчия”, „Ясна Поляна”, „Тича”. Преливат и 17 от общинските язовири на територията на Варненска, Добричка, Бургаска и Шуменска области.
Всички коригирани реки в района провеждат нормално водния отток. Има тенденция за понижаване на нивото на Камчия и Врана, както и другите по-малки реки.

Проверките на експертите от дирекцията показват, че частично са почистени деретата, преминаващи през селата Поручик Каржиево, Кап. Димитрово, Коритен и Александорво – общ. Крушаре. Няма данни за сериозни преливания и засегнати селища.

На територията на Басейнова дирекция – Благоевград прелива само язовир „Пчелина”. Останалите водоеми са с обем до две трети от максималния и няма опасност от преливане. Наблюдава се тенденция на спад и на речните нива на Струма и Места.

На територията на Басейнова дирекция – Плевен в Ловешка област прелива все още язовир „Крапец”, но няма опасност от заливане на земеделски и населени места. Преливат още „Лопушница” и „Хидромелеорации”.

Язовирите в Плевенска област имат необходимия свободен обем и могат да поемат допълнително водно количество. Вит, Осъм, Искър и другите по-малки реки в двете области са в коритата си и няма опасност от преливането им. Наблюдава се тенденция на спад на нивото на Дунав.
Експерти на дирекцията са направили проверки на реките в района на Нови Искър, които показват, че са извършени дейности по прочистване на коритата им, но са необходими допълнителни работи по отстраняване на отлагания от инертен материал, строителни и битови отпадъци. В участъка от р. Искър - след моста при завод „Зебра”, на пътя между кварталите Изгрев и Курило, е възпрепятствана проводимостта от намиращи се във водното течение стари върби.

Голяма част от земеделските земи в близост до околовръстното шосе на София са заблатени, поради нефункционираща отводнителна система.
На територията на област Видин продължава контролираното понижаване на нивото на язовир „Кула”, останалите язовири не преливат. В областите Монтана и Враца преливат общо 10 язовири. Всички реки във Врачанска, Видинска и Монтанска области са в коритата си.
Не преливат и язовирите в областите Велико Търново, Русенска и Разградска. Реките Бели, Черни и Баниски Лом протичат в коритата си. Нивото на Русенки Лом при Бесарбово, обаче, е над защитната тераса.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Български национален отбор по футбол
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Марица в Трета лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: