ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Нямаше как да даде по-мрачна прогноза. Икономист видя близкото бъдеще много песимистично
Автор: Йоланда Пелова 10:12 / 27.12.2023Коментари (2)11571
© Фокус
2023 година бе годината на подготовка - от един период, който не беше особено добър, към друг, който ще бъде значително по-лош. Защото, ако погледнем големите течения в икономиката, не можем да видим никъде поле за оптимизъм. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" икономистът доц. Григор Сарийски.

По думите му един от основните проблеми не само на българската икономика, а изобщо в света е нарастването на дълговете, и по-точно нарастването на разходите за тяхното обслужване:

"В резултат от увеличението на основните лихви на централните банки, разходите за лихви общо надхвърлиха бюджета за отбрана на Съединените американски щати, аналогична тенденция върви в Европа, просто с известно закъснение. Така че оценката на повечето икономисти, в т.ч. и на икономисти от Международния валутен фонд е, че натрупването на все по-големи и по-големи дългове ще доведе света до една дългова криза, с която ще бъде много трудно да се справим с традиционните мерки.

И от тук насетне, очакванията са за последващо намаляване на лихвите, т.е. това означава връщане на инфлацията, това означава и потапяне в същия онзи хаос, от който така старателно се опитахме да избягаме. Вече голяма част от хората, от икономистите, смятат, че сме вече избягали, но всъщност не - това е отлагане, но не и окончателно решаване на проблема", отбеляза Сарийски.

Той подчерта, че безработицата е започнала постепенно да се увеличава и според него има фундамент, който ще подкрепи тази тенденция: "Защото виждаме намаляването на националното производство, виждаме потъването на някои от нашите основни търговски партньори в рецесия.

Германия вече преживя една техническа рецесия, но се е запътила към втора рецесия, което означава ограничаване на бизнеса, ограничаване на работните места, затруднения с изплащането на заплатите или най-малкото затруднение с поддържането, с догонването на темпа на инфлация.

И това означава, че хората ще трябва да работят още повече, за да могат някак да свързват двата края. В този смисъл, независимо какво е желанието на хората, действителността ще бъде съвсем различна от това, което ние искаме. И между другото, това е една тенденция, която се разпростира изобщо в света към ограничаването на икономическата активност".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Още един папагал ,като Дуранкев. От руската икономическа школа. Дето толкова вижда ,че не е забелязал ,че е кух и с вид на скелет. По лошото е ,че тезите му са ,като папагалски интелект и никой не го слуша ,но в някой медии е редовен гост. Сам!!!! Да не би някой да му опонира и да го навре с познанията му в на кучето гъ*ъ ,като онзи "специалист" Иво Ристьов дето се изтърка. И тая копейка ,взе щафетата и го тикат да ръси тъпотии.
До кога Тиквеницзи ще управляват България?
на 27.12.2023 г.
0
 
 
Дълговата криза е само върха на Айсберга! Проблемите са два! 1. – Алчността и начина на само обогатяване! 2. - Ниската ефективност в целия сектор на Обществените Отношения! Разпилявайки ресурса с който разполагаш неефективно! Няма как да се справиш без Дълг… Разгледано от по-високо ниво! А той се предизвиква от Ниската ефективност на разпределението на ресурса на ниско ниво! Което е Капиталната грешка на всички Финансисти! Раздавайки този ресурс на различни целеви групи… Най често наши. За онези които това се това се отнася по Закон не остава! А блокирайки този човешки капитал. Блокираш сам себе си! На Управленско ниво. Но игнорирайки този човешки Капитал. Ти игнорираш Възможността Интелекта на този човешки капитал да генерира Капитал! И Патето се оплита в собствените си Конци! Задълбочавайки тези Кризи. Това е въпрос на Законодателство и изпълнение на Закона! И явно тези които плетат тези приказки не познават Закона! И начина как да произведат по-висок Капитал. Но явно Феодализма които те проповядват със силата на Властта и парите няма да реши тези проблеми. Изпълнението на Закона е онова който може да стимулира интелекта да генерира Капитал. И възможността за усвояване на повече средства.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: