ОТ БАБХ успокоиха: Бонбоните с тартразин не застрашават здравето на децата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:44 / 09.09.2024
2196
У нас се появи информация за уж опасна добавка в бонбони и различни сладкарски изделия. Става дума за иначе разрешения в ЕС тартразин, който се изписва на етикета като Е102.

Екип на NOVA се срещна с Яна- майка, която се интересува от това, което консумират децата ѝ. "Децата ми много обичат сладко. Разрешавам им, но контролирам количеството и качеството на тези сладкиши", твърди Яна.

Добавката тартразин се ползва в много сладкарски изделия и напитки за консервация и оцветяване. Въпреки слуховете в социалните мрежи обаче тя е често срещана и според специалистите не е опасна. Поне в дозите, в които се ползва. Експертите предупреждават, че продукти с Е102 трябва да се консумират внимателно от деца, хора с астма или такива, склонни към алергии и с повишена чувствителност.

"В никакъв случай не мога да кажа, че това е много токсично. Няма отрови. Има дози. Всяко нещо, което е в прекалено голямо количество може да бъде токсично или да предизвика някаква алергична реакция. Все пак то е разрешена хранителна добавка", твърди д-р Сашка Порязова, общопрактикуващ лекар педиатър.

Хранителната добавка се съдържа в напитки, чипсове, различни видове корнфлейкс и дори в сладоледите.  Според българското законодателство на наша територия тартразин може да се ползва в сладкарството, но само ако е изрично упоменат в съдържанието.

"В успокоение на населението мога да кажа, че няма чак такава голяма опасност за здравето на потребителите, тъй като контролът по отношение на хранителните добавки е строго записан в законодателството и се прилага както от бизнес операторите, така и от Българска агенция по безопасност на храните", посочва д-р Кремена Стоева, Дирекция " Контрол на храните" към БАБХ.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Бимбалов: Истината е, че Джокович не си поръча чалга заради себе ...
Пловдивски лекари се борят за живота на бебе, след като майка му ...
Разкостиха Бебо Халваджиян
Шофьори зареждат гориво само в следобедните часове и така пестят
Експерт коментира платежните системи след приемането на еврото
Лена Бориславова: колегите от РСМ по вътрешнополитически причини ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).