У нас се появи
информация за уж опасна добавка в бонбони и различни сладкарски изделия. Става дума за иначе разрешения в ЕС тартразин, който се изписва на етикета като Е102.
Екип на NOVA се срещна с Яна- майка, която се интересува от това, което консумират децата ѝ. "Децата ми много обичат сладко. Разрешавам им, но контролирам количеството и качеството на тези сладкиши", твърди Яна.
Добавката тартразин се ползва в много сладкарски изделия и напитки за консервация и оцветяване. Въпреки слуховете в социалните мрежи обаче тя е често срещана и според специалистите не е опасна. Поне в дозите, в които се ползва. Експертите предупреждават, че продукти с Е102 трябва да се консумират внимателно от деца, хора с астма или такива, склонни към алергии и с повишена чувствителност.
"В никакъв случай не мога да кажа, че това е много токсично. Няма отрови. Има дози. Всяко нещо, което е в прекалено голямо количество може да бъде токсично или да предизвика някаква алергична реакция. Все пак то е разрешена хранителна добавка", твърди д-р Сашка Порязова, общопрактикуващ лекар педиатър.
Хранителната добавка се съдържа в напитки, чипсове, различни видове корнфлейкс и дори в сладоледите. Според българското законодателство на наша територия тартразин може да се ползва в сладкарството, но само ако е изрично упоменат в съдържанието.
"В успокоение на населението мога да кажа, че няма чак такава голяма опасност за здравето на потребителите, тъй като контролът по отношение на хранителните добавки е строго записан в законодателството и се прилага както от бизнес операторите, така и от Българска агенция по безопасност на храните", посочва д-р Кремена Стоева, Дирекция " Контрол на храните" към БАБХ.