Образователен експерт: Започва да се оказва натиск върху учителите, което е абсолютно немислимо

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (4)
19:02 / 22.08.2024
3161
Това, което се случва с упражненията върху Закона за предучилищното и училищно образование, е изключително драматично и изключително тъжно. Публикуват се списъци, вече започва да се оказва натиск върху учителите, което е абсолютно немислимо в една правова и демократична държава. Това каза Мариана Банчева – образователен експерт и бивш заместник-министър на образованието, в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Последните промени в Закона според нея граничат с незаконосъобразност и трябва да бъдат преосмислени като политики. "Има толкова много други значими неща в образованието, които остават на заден план, а в момента се всява страх, разделение, уронва се авторитет, нагнетява се негативно цялата система, което е изключително порочно като политика и поведение от страна на политическия ни елит. Моментът, в който някой трябва да реши кое е правилно, как трябва да се мисли и как трябва да се постъпва, е много критичен. Ако искаме да учим децата на определени доктрини и на "правилните неща“, винаги ще възпитаваме в училище консерватизъм и никога няма да се доближаваме до тази степен на критично мислене и свобода, които са важни за всеки човек“, коментира Мариана Банчева.

Виж коментарите (4)

Още по темата (12):
24.08.2024 Пламен Димитров за "черния списък": Всеки учител може да дойде при нас и да получи правна или друга помощ
24.08.2024 Кирил Петков сравни "Възраждане" с Хитлер, обвини партията във фашизъм
23.08.2024 Борисов за "черния списък" на "Възраждане": Стратегия
23.08.2024 Прокуратурата във Варна с официално становище за "Черния списък" с учители на "Възраждане"
23.08.2024 "Възраждане" с позиция: Законът да се спазва, никаква ЛГБТИ+ пропаганда да не бъде допускана в българското училище
23.08.2024 Учителка: Още през 70-те години от СЗО са признали различните сексуални ориентации не за отклонение, а за нещо нормално
Още новини от Национални новини:
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...
Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия"
След полицейско преследване хванаха нелегални мигранти в Бургас
Даниел Митов за думите на македонския вицепремиер: За такава обид...
Черната кутия на падналия самолет край Граф Игнатиево ще бъде раз...
Пожар в локомотива спря влака София-Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).