Община Пловдив получи безвъзмездна финансова помощ за 1,2 млн.лв.

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:18 / 19.11.2012
2326
Премиерът Бойко Борисов и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов връчиха на представители на общини общо 166 договора за безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 32 426 276, 25 лв. по схема "Помощ в дома" на ОПРЧР. Схемата цели да създаде устойчив модел, чрез който по иновативен и гъвкав начин да се предоставят услуги за лична помощ, подкрепа и социално включване. Договарящ орган е Агенцията за социално подпомагане.

"До този момент по ОП "Човешки ресурси" са разплатени реално над 700 млн. лв., а с днешните 32 млн. лв., средствата само към общините стават 212 млн.лв. Програмата създава нови работни места, но най-важното е, че ще накара хората в неравностойно положение да се чувстват много по-добре", подчерта министър-председателят Бойко Борисов по време на церемонията и пожела на институциите да продължават да работят усърдно по усвояването на средствата от програмите и да се стараят те да достигат максимално бързо до общините и целевите групи.

С реализацията на операцията се въвежда нов модел за предоставяне на общински социални услуги и се създават предпоставки за комплексно задоволяване на потребностите на нуждаещите се от обслужване лица на съответната територия. Три основни типа почасови дейности ще се извършват в Центровете и Звената за услуги в домашна среда - дейности за лична помощ, за социална подкрепа и социално включване, както и комунално-битови дейности.

"Схемата е предназначена за възрастните хора и хората с увреждания, които не могат сами да се обслужват и ще получат тази интегрирана услуга от 4400 лични асистенти в цялата страна, които ще обслужват близо 15 000 нуждаещи се", каза министър Младенов по време на церемонията и обясни, че през 2013 год. броят на личните асистенти, които ще предоставят услуги на 30 000 хора с увреждания и възрастни ще достигне 17 000. По този начин се удовлетворяват исканията на общините от една страна и от друга нуждите на хората с увреждания, които ще получат помощта, която им е необходима.

Община Пловдив се отличи с най-голям брой получени договори за реализацията на 6 проекта на територията на всички райони в общината на обща стойност 1,2 млн.лв.

Представителите на общините благодариха на Министерството на труда и социалната политика и на Агенцията за социално подпомагане за оказаното съдействие и доброто сътрудничество по време на изготвяне на проектите.

До момента над 35 000 човека в уязвено положение са ползвали помощта на домашен или социален асистент, като с реализацията на настоящите 166 проекта, броят им ще се увеличи с близо 15 000.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Утре сутринта - студ, после - плаж
Пенсионираме се по-късно, но стажът намалява
Есен ли? Нищо подобно не се задава на хоризонта!
Калин Стоянов: Приех сериозно отправената покана от Делян Пеевски...
Тежка катастрофа затвори път в Северна България
Икономист посочи единственото решение, за да се увеличат заплатит...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).