Общините ще поемат поддръжката на уличното осветление

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:30 / 21.06.2005
1066
Електроразпределителните дружества, които от началото на годината станаха собственост на германската компания Е.ОN, австрийската ЕVN и чешката CEZ, вече прехвърлят уличното осветление на общините, пише в."Дневник". Информацията е оповестена от енергийното министерство. Повечето от дружествата се опитват да накарат общините да поемат тези активи, а дори някои от тях подготвят подписването на споразумения за придобиване на собствеността, обясниха от ведомството. Процесът по прехвърлянето на собствеността трябва да приключи най-късно до две години след влизането на енергийния закон в сила, който беше приет през 2003 г.
Прехвърлянето на активите става безвъзмездно. По информация на енергийното министерство, което държи 33% от акциите на седемте дружества, процесът е в напреднал етап в Пловдив, където собственик е австрийската ЕVN, а започва в дружествата в Горна Оряховица и Варна, собственост на германската Е.ОN. Разпределителното дружество в София прави изключение, тъй като уличното осветление отдавна е собственост на общината.
Проблемът е след юридическото прехвърляне какво ще правят общините, смятат експерти. Един от вариантите е дружествата да продължат да стопанисват уличното осветление, а общините да плащат наем на компаниите за тази дейност.
Според неофициална информация дружествата в Стара Загора и Пловдив подготвят предложение към общините именно те да стопанисват съоръженията срещу наем. Ръководствата на двете разпределителни компании признават, че само с две-три от общините до момента не са успели да се договорят. Те изтъкват, че през последните години общините коректно са си плащали тока. От ЕРП-тата уверяват, че селищата няма да останат без осветление заради възникнали спорове.
Другата възможност пред компаниите, която се подкрепя и от енергийното министерство, е общините да създадат смесени дружества с други фирми за поддръжката и експлоатацията. В София например общинската фирма "Улично осветление" се занимава с тази дейност. От три години такава компания работи и в Пловдив.
Възможност за компаниите да привлекат допълнителни приходи е мрежата да бъде дадена на кабелните оператори под наем.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Кристалина Георгиева: България има шанс да влезе в еврозоната дог...
Вицепрезидент на банка: На едни 1000 лв. при превалутиране хората...
Експерт: Нивото на лихвите в България е историческо
Много панелни сгради в големите градове са достигнали своя предел...
Втори самолет с евакуирани българи от Ливан кацна у нас
Известен българин: Изнемогваме! Много скоро ето това ни чака


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).