ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Общият размер на заведените в САЩ искове срещу Булгартабак е около 2 млн долара
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:38 / 03.11.2004Коментари (0)834
Общата сума на главниците по заведените искове срещу предприятия на "Булгартабак" в САЩ е в размер на 2 095 278.56 щ.д. В най-неблагоприятния случай на осъдителни решения по всички неприключени към момента съдебни дела общата сума може да достигне до размер на 8 381 112 щ.д. (главници плюс дължимите глоби), съобщиха от дружеството.
Експортът на български тютюневи изделия в САЩ датира от 1998 г., като всички са продавани франко склада на производителя в България и всички задължения по вноса и търговията на територията на САЩ са били договорни задължения и е следвало да бъдат изпълнявани от търговците, които са купували от Булгартабак Холдинг. Това включва и таксите, които трябва да се плащат за търговията с тютюневи изделия в определени щати в САЩ. т.е. фактическото транспортиране и въвеждане на продуктите на територията на САЩ е осъществявано от фирмите – контрагенти, уточняват от "Булгартабак Холдинг".
В периода 1998 – 2004 год., на база сключени договори между Булгартабак Холдинг и международни търговски фирми са изпълнявани доставки и са били реализирани тютюневи изделия в САЩ от около 600 тона (около 60 контейнера за целия период).
На 23 ноември 1998 год. в САЩ между определени щати от една страна и производители на тютюневи изделия, от друга е подписан Master Settlement Agreement с цел да се решат/възстановят загубите, свързани със съдебни дела, касаещи тютюневите изделия. По силата на това Споразумение при продажбата на тютюневи изделия на територията на съответните щати, страни по цитираното споразумение, следва да бъдат внасяни определени суми в национален ескроу (доверителен) фонд, създаден в защита на интересите на общественото здравеопазване.
Някои от търговските фирми, вносители на тютюневите изделия не са депозирали дължимите суми в доверителния фонд. Поради факта, че съдебните власти в САЩ не винаги имат информация за търговските фирми – доставчици, те обикновено насочват исковете към фирмата – производител. В резултат на това срещу „Булгартабак – холдинг” АД и негови дъщерни дружества са заведени следните съдебни дела:
1. щата Мисури – делото е прекратено спрямо БТХ (спечелено)
2. щата Кентъки – има осъдително решение спрямо БТХ за 622 502.48 щ.д. По това дело „Булгартабак – Холдинг” АД е осъден задочно, без да е имало негови представители или изразена позиция по делото.
3. щатовете Илинойс, Охайо, Луизиана, Тенеси, Вирджиния и Аризона. В тези щати съдебните дела не са приключени.
4. Заведено е дело от щата Аризона срещу Хасково БТ
Количествата изнесени цигари в САЩ и сумите, за които се водят дела не са големи, но световните фирми – производители са изключително предпазливи и чувствителни, когато става дума за съдебни дела, смятат от дружеството.
На заседание на Управителния съвет на БТХ, проведено от 26.10.2004 год. е взето решение да бъдат проучени възможностите за общо уреждане на тези взаимоотношение със САЩ. По всички дела Булгартабак Холдинг е ангажирал адвокати, които да представляват позицията на Холдинга. Всички посочени по-горе аргументи са изтъкнати в хода на делата.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Антикорупционната комисия разследва схема за рекорден заем от ББР
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: