Обясниха каква може да е причината за по-ниските цени на храните в чужбина
"След срещите, които имахме по покана на Министерски съвет, на министъра на икономиката и министъра на финансите в края на миналата година, се очакваше, че ще се създаде работна група към Министерството на икономиката, посветена на инфлацията.
На 4 януари получихме покана за участие в работната група, на 5 януари изпратихме наш участник. До момента не е направено нито едно заседание“. Това коментира пред bTV Николай Вълканов от Сдружението за модерна търговия.
Според него една от причините за по-ниските цени на хранителните продукти в чужбина може да бъдат намалените ставки. В България ДДС-то за тях е 20%.
Той коментира цените на италианското сирене Грана Падано у нас и в Швейцария, след като анализ показва, че в България то е с около лев по-скъпо. Николай Вълканов смята, че това може да се дължи на факта, че Италия и Швейцария са по-близко разположени.
"Винаги ще има отделни стоки, които към даден момент в различни държави могат да бъдат намерени на съпоставими цени или на по-евтини отколкото тук. Това не означава, че потребителската кошница у нас е по-скъпа“, посочи още Вълканов.
Според него инфлацията у нас е напълно съпоставима с тази в Чехия, Словакия, Румъния и Полша. Той посочи, че тук инфлацията при храните е била 25% през изминалата година, а в Германия - 20%.
"Средната потребителска кошница в България е по-евтина с около 30% от средната за ЕС. Българинът, полякът и румънецът се хранят най-евтино от магазините“, заяви експертът.
"Най-много поскъпват оранжерийните зеленчуци. В Европа има огромна криза с тяхното производство. В Англия щандовете са празни", каза Николай Вълканов.