Оценките по обвързаната подкрепа на овошките. Кой, какво и как? | ||||||
| ||||||
Тодор Джиков: Готови са 3 варианта на помощта от кризисния резерв „Експертите от Селскостопанска академия (ССА) са натоварени със задачата да подготвят оценките по обвързаната подкрепа за трайните насаждения. Това е дейност, която е вменена на ССА и трябва да бъде извършена от нея, тъй като тя единствена към Министерството на земеделието разполага със специалисти, които могат професионално да извършат оценките“. Това коментира за Агри.БГ зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков. По думите му в същото време се води сериозен диалог и с бранша, за да се навакса забавянето, тъй като усилията на администрацията в ресорното ведомство са били насочени приоритетно към три направления. Това са: Закона за подпомагане на земеделските производители; новите изменения и възможността за кандидатстване по ИСАК; както и разработването на трите интервенции, по които ще може земеделските производители да участват по Плана за възстановяване и устойчивост. „Кипи усилена комуникация и с бранша, и с отделни научни звена –Аграрния университет в Пловдив, Лесотехническия университет, всички експерти, които има какво да кажат, както и с институтите в системата на Селскостопанска академия. Работи се усилено и много скоро ще има финал на този документ“, категоричен е Джиков. Все още не са готови и технологичните карти за овощните насаждения. Въпреки че бяха на финалната права и за тях са изникнали много сериозни въпроси. „На практика има много различни подходи при изграждането на една овощна градина. Има интензивни и полуинтензивни насаждения, които са немалък процент. Това означава, че ние трябва да се съобразим и с това. При тях подходът е различен, стойността на инвестициите също, съответно и приходите са коренно различни. Имахме много предложения от няколко браншови организации и земеделски производители, и продължаваме активно комуникации, за да се завършат технологичните карти, като отчитаме тяхната тежест“, коментира още зам.-министърът.
|
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!