Одобрени са първите обекти за 2006 г. по проекта “Красива България”

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:05 / 12.02.2006
1587
Първите 28 обекта за реализация по проект “Красива България” за 2006 година одобри Националният управителен съвет (НУС) на проекта на заседанието си късно снощи. Някои от тях са църквата “Св. Никола” в Елена, археологичният резерват “Диоклецианопол” в Хисар, кукленият театър “Константин Величков” в Пазарджик, сцената на средновековната крепост “Хисар” в Ловеч. Членовете на НУС взеха решение до средата на месец март т. г. да е готова класацията на всички обекти, които ще се изпълняват през настоящата година.

Одобрените 28 проекто са по мерките “Подобряване на градската среда” и “Социална инфраструктура” и общата им стойност е 3,5 млн. лв., от които 2 млн. лв. е финансовото участие на проекта “Красива България”.

Мярката “Подобряване на градската среда” включва ремонт на обществени сгради с архитектурно-историческа стойност (включително голям брой сгради-паметници на културата), разположени в централните градски части. По нея се финансират обекти с историческа и туристическа значимост, музеи, храмове и манастири, места за отдих и туризъм.

Мярката “Подобряване на социалната инфраструктура” е насочена към подобряване на условията на живот на хора в неравностойно положение и ще се финансират ремонт на социални домове; обновяване на детски градини, училища, болници, както и реконструкция и изграждане на детски площадки и спортни съоръжения. В рамките на тази мярка се изпълнява и подкомпонентът “Възстановяване на социалната инфраструктура след унищожителните наводнения”.
Националният управителен съвет прие и актуализирано ръководство за управление на проект “Красива България” в подрежим на работа без участието на Програмата на ООН за развитие, като самостоятелно звено в Министерството на труда и социалната политика. С него се въвеждат новите мерки „Подпомагане на малък, среден и семеен туристически бизнес” и „Подпомагане на малък, среден и занаятчийски производствен бизнес”.

През 2006 г. проект „Красива България” ще продължи да осъществява основните си цели. Проектът цели да облекчи проблема с безработицата, като подобри градската среда, насърчи развитието на туризма и подпомогне малкия бизнес и самонаемането в общините. “Красива България” съфинансира проекти, които разкриват работни места в строителството при обновяването на туристически обекти, забележителности и подобряване на социалната инфраструктура.

“Красива България” се насочи и към подобряване на условията на живот на хората в неравностойно положение (хора с увреждания, умствено изостанали младежи и възрастни хора), като ги настанява в новопостроени или ремонтирани защитени жилища. По Проекта също така се премахват архитектурни бариери и се адаптира градската среда към нуждите на хората с увреждания.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Евакуираме още 61 души от Ливан
Намериха Панайот Донков
Магнитните бури през октомври
Започва ежедневна проверка на децата в детските градини
Още един самолет за евакуация на българите от Ливан
Карането на "изпарения" може да ви донесе не само повреди на кола...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).