Около 80% от водачите и пътниците в колите ползват предпазни колани

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
13:15 / 07.03.2011
2739
Националната кампания "Коланите спасяват живот!" "Запази детето си!" е с насоченост и основен акцент за увеличаване процента на ползване на обезопасителните колани и от пътниците на задните седалки, както и на обезопасителните системи за превозване на деца в автомобилите, казват от полицията.

В момента наблюденията показват, че в страната коланите се ползват от около над 80 % от водачите и пътниците на предните седалки в автомобилите извън населените места и около 70 % в населените места. По-нисък е процентът на използване на коланите в малките градове и селата. Въпреки задължението по Закона за движението по пътищата все още пътниците на задните седалки, с минимални изключения, не използват тези предпазни средства. Твърде нисък е и процентът на използване на обезопасителните системи за превозване на деца. Същевременно във водещите страни от Европейския съюз коланите на задните седалки се ползват от над 85 % от пътниците.

Кампанията е част от инициативите, в изпълнение на програмата по Меморандум за разбирателство и полицейско сътрудничество, сключен между министерствата на вътрешните работи на България и Холандия. Темата, съдържанието и организацията на нейното провеждане са определени и съставени по предложение на експерти от "Пътна полиция" на Холандия, с цел приложение у нас на положителния опит в тази страна.

Прилага се интегриран подход с включване и участие в нея на възможно най-голям брой външни партньори, освен "Пътна полиция", главно неправителствени организации, сдружения и фирми от бизнеса. През октомври 2010 г на двудневна конференция в София с помощта на холандските експерти бе дадено началото на организирането на настоящата кампания.

Виж коментарите (8)

Още по темата (5):
19.03.2011 КАТ: Продължава превозването на деца на задните седалки без колани
16.03.2011 159 шофьори в областта са хванати без предпазни колани
11.03.2011 Направиха сайт за кампанията "Коланите спасяват живот!"
08.03.2011 Служители на КАТ ще раздават играчки на шофьорите с детски седалки в
колите
07.03.2011 Започва националната кампания "Коланите спасяват живот!"
Още новини от Национални новини:
Почина Милен Люцканов
От Meteo Balkans предупредиха
За първи път в национален ефир: Изкуствен интелект чете новини в ...
Ваксините срещу грип са налични в аптечната мрежа
Рано тази сутрин: ПТП на АМ "Тракия" между 3 автомобила
Проф. Кантарджиев: Ликвидирахме тази заплаха!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).