ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Опасна храна е заляла пазара | ||||||
| ||||||
Сладкишите, които са тип "маршмелоу" и са най-предпочитани от децата, могат да причинят алергии, мигрена, задушаване, тревожност, клинична депресия и дори тумори на щитовидната жлеза. Причината - бонбоните съдържат компонента Тартразин, по-известен като Е-102. Съставката е изцяло изкуствена, няма аналог в природата, и придава яркожълт цвят на сладкарските изделия. Тартразин се влага също в сухи супи, бульони, корнфлейкс, чипсове, снаксове и дори сладолед. В комбинация с Е-142 храните добиват яркозелен нюанс, съобщава БГНЕС. Тартразин се получава от въглищен катран, от отпадъци от различни индустрии. Основният материал, необходим за получаване на добавката, са въглищата и въглищният катран. На гърба на опаковката е упоменато, че въпросните маршмелоу съдържат Тартразин, който е разрешен за употреба в България и това е регламентирано в Наредба 8 за изискванията към използване на добавки в храните. Според законодателството на наша територия може да се използва Тартразин в сладкарството, но само ако е изрично упоменат в съдържанието. Тартразинът може да причини различни алергични реакции, особено при хора, страдащи от астма. Провокира астматични пристъпи при деца. Той повишава риска от появата на рак на щитовидната жлеза, от увреждане структурата или броя на хромозомите. Изкуствената добавка е забранена в редица страни като Финландия и Саудитска Арабия, например. Е-102 е позволен за употреба в хранителната индустрия и в САЩ, и в рамките на Европейския съюз. Липсата на забрана обаче не означава, че той е напълно безопасен, особено във високи дози. Именно това е причина по индивидуални решения на местните власти добавката Е-102 да не се ползва в Австрия и Норвегия. Тартразин е свързван още с рискове от нарушения на съня, хиперактивност при деца, алергични пристъпи при хора с астма, кожни сърбежи и лилави петна по кожата, замъглено зрение и загуба на равновесие. Опасните бонбони са произведени в Бразилия през декември 2023 г., т.е. от тях очевидно има широк внос. В конкретния случай опаковката бонбони е закупена от малък магазин в софийско село. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Неочакван развод по-малко от година след сватбата
15:02 / 12.11.2024
Търсят заместник на Димо Алексиев, Ралица Паскалева под въпрос
14:14 / 13.11.2024
Алекс Сърчаджиева проговори за сватби и не само
09:09 / 13.11.2024
Натали Трифонова с признание
08:43 / 12.11.2024
На 73 той сложи колежките си в малкия си джоб
12:29 / 12.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета