Освен че е на изчезване - чесънът вече гони цената на свинското
Основните хранителни продукти - сирене, кашкавал, месо и месни произведения, както и плодовете и зеленчуците, ще са скъпи поне до есента, сочат прогнозите на експертите.
На първо място, естествено, причината е повишаването на тока и енергоносителите. Те се отразяват на производството с няколко месеца закъснение и на практика скоковете на тока и природния газ през октомври и ноември, когато бяха най-големи, дават отражение особено върху оранжерийното производство сега. Защото поскъпнаха рязко и торовете.
Сегашните високи цени на зеленчуците ще продължат да поддържат това ниво поне до май, докато в други години са почвали да се понижават още през март и април, когато започва първият по-голям внос от южните ни съседи на отгледана на открито продукция. Сега няма внос от Турция, или е съвсем оскъдна. Повечето неща се вкарват от Гърция.
Очакванията са цената на едро на краставиците да падне най-много до 4 лв. По-евтини те ще станат чак в разгара на лятото. Цените ще са по-високи от миналогодишните и това се отнася за всички градински зеленчуци - домати, патладжани, чушки, тиквички.
В последната седмица цените на основни хранителни продукти отново са тръгнаха нагоре. Кравето сирене и кашкавалът вече са с около 23% по-скъпи от началото на 2021 г., а кравето масло е с 20% по-скъпо. Производителите на храни са се въздържали известно време да повишават цените, но вече не издържат. Точно поради този факт ни очаква и скъпа пролет - с около 15-20%.
Обикновеният чесън поскъпна двойно само в рамките на последните няколко седмици, но по-лошото е, че на много места по пазарите той е напълно изчезнал. Някъде по пазарите испанският чесън се е търгува по 8,50 лв. за килограм, т.е. горе-долу колкото струва килограм свинско месо.
Селските стопани не знаят дали да го купуват за разсад, защото е сравнително нов за нашия пазар. В момента родно производство трудно се намира, производителите са си оставили колкото за семе, обясняват прекупвачите.
Двойно поскъпване се е получило и в Плевен - от 6 лева килограмът стана 12 лв.! Производителите обясняват аномалията, че скокът е заради повишението на цените на енергоносителите.
Проучване показва, че българинът не може без чесън. Вносният струва между 5,50 и 6 лв. Клиентите избират по-едри главички, без да знаят, че те са поели доста изкуствен тор. Проличава си след дни - скилидките жълтеят, съхнат и олекват, а отвътре са кухи, предава "Лупа".
По-рядко внасят китайски чесън, защото бил лют. Ако изобщо го има. В действителност почти не се внася и няма откъде да се поръча.