От Македонския културен клуб в Благоевград ще обжалват отказ за вписване

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:28 / 12.02.2023
1463
От "Македонски културен клуб "Никола Вапцаров“ съобщиха, че са получили отказ за вписване, след като на 7 февруари са внесли в Агенцията по вписванията в Благоевград учредителните документи на едноименното сдружение. Ще обжалваме този отказ пред съда, се казва в съобщение, разпространено до медиите и подписано от Атанас Мазнев.

"Македонски културен клуб "Никола Вапцаров" - Благоевград" беше открит по частна инициатива в края на октомври м.г., а неотдавна витрината на клуба беше счупена и във връзка с инцидента бяха задържани четирима души. Целите на сдружението, декларирани от клуба, са: "културното общуване между народите и държавите на Балканите за мир и добросъседство, както и подкрепа на универсалните човешки права, включително правата на лицата, които принадлежат към малцинства".

На 10 февруари получихме решение за отказ, което означава, че нашето сдружение получава отказ за легитимност и е извън закона, се казва в съобщението. Ние намираме, че този отказ е обоснован безпринципно. В отказа е цитиран един единствен законов текст - от Конституцията на Република България – чл. 12, ал. 2, че сдруженията на гражданите не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, което ние, както се вижда от посочените по-горе цели, не само сме спазили, но сме записали допълнително, изрично в устава, че нашето сдружение няма за цел извършването на политическа дейност. Въпреки това, ние имаме отказ за регистрация.

След запознаване с решението, намираме, че изводът, направен в това решение, че уставът на сдружението е несъвместим с националното законодателство като политически мотивиран, а не по закон, завършва съобщението.

Виж коментарите (0)

Още по темата (999):
05.10.2024 Димитър Русков: РСМ залъгва с изкуствени проекти, а реториката им се пренася от България срещу целия ЕС
29.09.2024 Соломон Паси: Единственият печеливш е Русия
28.09.2024 Каракачанов: Господин Мицкоски ще се опитва да насажда омраза не само към България
25.09.2024 Проф. Неделчев: Ще се стигне до замразяване на отношенията ни с РСМ, което е един тупик
23.09.2024 Пеевски: Николоски незабавно да бъде обявен за персона нон грата
18.09.2024 Тошко Йорданов: Подобна държава няма място в ЕС
Още новини от Национални новини:
Доц. д-р Евелина Христова: Глоба за тези, които не гласуват
Проф. Михаил Константинов: Ако имат малко акъл, да вземат да напр...
Случаят с "бактерията-човекоядец" в България: Опасна е, защото за...
Коварен капан в банкоматите, може да загубите пари
Meteo Balkans: Издадено е предупреждение за 22 октомври!
Земетресение много близо до София


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).