От днес влизат в сила ограниченията за тютюнопушене на обществени места и реклама на алкохол

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:40 / 01.01.2005
1656
От днес влиза в сила Закона за здравето, който ограничава пушенето на обществени места, забранява пряката реклама на спиртни напитки и налага определени изисквани за продажбата им.
Тютюнопушенето се регламентира от Наредбата за условията и реда, според които се допуска по изключение тютюнопушене в само в обособени зони на закритите обществени места и закритите работни помещения. С наредбата се изпълняват изискванията на чл. 56 от Закона за здравето, който влиза в сила от днес. Закритите обществени места, в които се допуска по изключение тютюнопушене в обособени зони, са сградите, до които всяко лице има достъп: административни учреждения, места за настаняване и средства за подслон, заведения, спортни, търговски и други обекти, всички превозни средства на обществения транспорт - автобуси, тролейбуси, трамваи, метро, метростанции, маршрутки, таксита както за пътниците, така и за водачите. Във влаковете ще има отделни вагони за пушачи. "Обособените зони" са затворени помещения с осигурена механична вентилация и трайна маркировка на вратата "Място за пушене". В увеселителните заведения с по-малко от 60 места броят на местата за пушачи не може да надвишава половината от общия брой места в заведението. В заведенията с повече от 60 места ще се пуши там, където има маркировка "Зала за пушачи". Забранява се пушенето в детските заведения, училищата, ВУЗ, кината, театрите, концертните зали, галериите, читалищата, библиотеките, здравните заведения, в интернет-клубовете.
Съгласно закона за здравето от 1 януари се забранява пряката реклама н аспиртни напитки, продажбата им на лица в пияно състояние, както и на територията на здравни и декски заведения, училища и общежития за непълнолетни. По време на спортни прояви и мероприятия за деца също няма да се продава алкохол.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Кола застина перпендикулярно на пътното платно
Христо Мутафчиев скочи на Левон Манукян!
Илков: Към момента не сме застрашени от терористична атака, взели...
Голям арендатор, обработващ над 12 000 декара земя: Преустановява...
Главчев: Няма да се въвеждат винетки за Околовръстното на София
Атлантици: "3-та авиационна база" край Граф Игнатиево трябва да н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).