ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
От общо 15 проби от зеленчуци при 7 има нитрати в голямо количество
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:59 / 18.04.2023Коментари (1)4530
©
Салатите родно производство са чисти от нитрати, но вносните са пълни. Това установи изследване, поръчано от "Телеграф“. Анализът направи д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните със специални ленти за нитрати.

От общо 15 проби от зеленчуци при 7 има нитрати в голямо количество. Тестваните продукти са зелени салати, айсберг, спанак, репички, лук, чесън и краставици, които масово се консумират през този сезон. Продуктите са закупени от столичен пазар и от обекти на търговски вериги в София.   

Произход

Сред тестваните салати само закупената от пазар се оказа с високо съдържание на нитрати. Продавачката на сергията обяви, че са български, но други търговци твърдят, че масово се предлагат гръцки, защото са по-евтини. Марулите от магазините са чисти, което се дължи на допълнителния контрол, на който са подложени продуктите, влизащи в обектите. Пресният лук и чесън, за които е описано, че са български, също са без нитрати.

Репичките обаче за поредна година оцветяват тест лентите и са в графа зеленчуци с нитрати над нормата. При тестването миналата година репичките пак оцветиха лентите за анализ.

За да се установи обаче точното количество, е необходимо да се направи допълнително проучване, посочи д-р Иванов.

Спанак

Изследването показа още, че не може да се доверим напълно на вносните зеленчуци, дори на тези, които идват от европейски държави. Например в краставиците от Испания и Гърция има завишено съдържание на нитрати, а родното производство е изчистено от вредните вещества. Причината е, че контролът за пестициди и нитрати се извършва основно на границите ни, и то на зеленчуците, които идват от страни извън ЕС, обясни Сергей Иванов. Сред салатите, тествани за нитрати, е и италиански биобейби спанак, който струва 30 лева за килограм. Предлага се опаковка от 100 грама на цена 2,99 лв. Резултатът от пробата показва, че съдържанието на нитрати е над нормата. Според Сергей Иванов рискът от опасни и вредни вещества при биозеленчуците е значително по-голям спрямо конвенционално отглежданите, тъй като там количеството органични торове не се контролира. Българският  спанак пък се оказа чист от нитрати. За сравнение, при изследването миналата година се оказа, че в  родния спанак има нитрати, а италианският беше чист.

Торове

Високите цени на торовете явно е накарало родните производители да намалят количествата, защото сметката няма да им излезе. За да предложат по-достъпна салата, те са намалили подхранващите вещества, което е довело до по-чиста продукция. Освен това тази година големи производители на салати се кооперираха с по-малки, за да отговорят на търсените от веригите количества.

Според европейски регламент номер 1881 количеството на нитрати в оранжерийните зеленчуци не трябва да превишава 4000 милиграма на килограм. За салата от типа айсберг прагът е 2500 милиграма на килограм, а за спанака 3500 милиграма на килограм. Тези стойности са валидни от 1 април, като преди тази дата допустимите норми са леко завишени, заради необходимостта от наторяване вследствие на по-студеното време.

Жълтите участъци по марулята подсказват за вреда

Ако върху зеленчуците има жълтеникави участъци, това значи, че съдържанието на нитрати е завишено, споделиха експерти. Така освен с тест лентички нитратите могат да се открият и на око. Експерти коментираха още, че много се злоупотребява и с понятието биопродукти, защото те може да са пълни с нитрати, въпреки че са подхранвани само с естествени торове.

Причината не е във вида на тора, а в дозата. Биопроизводството се базира на естествените торове, но ако те се предозират, замърсяването може да бъде опасно, колкото е при изкуствените.

Специалистите съветват да не консумираме престояли зеленчуци и да ги съхраняваме в хладилник. Измивайте обилно зеленчуците преди консумация и избягвайте да ги пържите, защото при тази обработка нитратите по-лесно се превръщат в нитрити.

Най-уязвими от вредното действие на нитратите са кърмачетата до тримесечна възраст, бременните жени, малки деца с храносмилателни смущения и лица, претърпели тежки операции на стомашно-чревния тракт. Според СЗО безвредното количество нитрати за възрастен човек е 5 мг на килограм тегло дневно, като допустимото дневно количество е до 500 мг.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.04.2023 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България и Войната в Украйна
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Мигрантски натиск към България
Кауза Колежа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: