Откриха уникална статуя при разкопки на строеж

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:08
6710
Археолозите от РИМ – Варна съобщиха за направена изключителна находка при проучванията на древния град: мраморна скулптура от римската епоха, малко по-голяма от човешки ръст. Представен е мъж на средна възраст с къса брада, облечен в тога, със свитък в ръка. 

Върху предната част на постамента има добре запазен надпис и от предварителното разчитане става ясно името на изобразения: Г(ай) Марий Хермоген. Липсва му само дясната китка, има и леки щети по лицето, така че предстои реставрация, преди да влезе в експозиция, съобщава Archaeologia Bulgarica.

Статуята е открита при строителни дейности в зона с пясъчни наноси, извън крепостните стени на античния град. За нея своевременно е съобщил в музея строителният предприемач Георги Крайчев. Предварителната датировка на скулптурата е към края на II – първата половина на III век.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Голям наш режисьор почина при нелеп инцидент
Ако видите тази жена, обадете се веднага в полицията
Можете да използвате 14 вида годишен отпуск, ето при какви услови...
Анализатор: Изглежда правителството в Северна Македония си взима ...
Протест срещу избора на нов главен прокурор
Запрянов: Възможно е да се стигне до кадрови промени, когато завъ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).