ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Отмениха екостикерите за колите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:25 / 21.07.2024Коментари (1)13907
©
Тричленен състав на Върховния административен съд отмени екостикерите за колите, които бяха въведени в България през 2021 година. Лепенките се получаваха при преминаване на годишен технически преглед. Замисълът на мярката беше да се ограничи движението на силно замърсяващи автомобили в централните градски части. От ведомството на Георги Гвоздейков обявиха за NOVA, че ще обжалват решението пред петчленен състав на съда.

Решението на съда отново повдигна въпроса нужни ли са изобщо екостикерите и не трябва ли шофьорите да имат възможност да вдигат еко категорията си след модификации по колата.

"Автомобилът ми е газ/бензин. Съответно газовата уредба е вписана в талона, но колата я замерваха само на бензин, доста стар автомобил е и не можа да влезе в екологичните норми", разказва Илия, който е шофьор.

Ако автомобил е на дизел, категория ЕКО-4. Ако се сложи газова уредба, това няма да я направи категория ЕКО-5. Това има своето обяснение - ЕКО стикерите дават категория не на цялата кола, а на двигателя и съставните му части.

"Когато тези елементи ги няма и не са част от конструкцията на колата, няма как те да са по-екологично чисти и да се вдигне категорията", коментира автомобилният експерт и собственик на автосервиз Румен Дунев.

От транспортното ведомство обясниха, че ще обжалват решението, но мотивите за това обжалване не са готови.

Министерството на транспорта и съобщенията в момента извършва анализ на съдебното решение и се въздържа от коментар на този етап, се съобщава в позицията на ведомството.

Според адвокат Петър Славов стикерите са безсмислени, защото никъде у нас не работи нужната техника, за да чете данните от чипа в екостикера. "За последните три години не е инсталиран нито един четец, който да чете данните от чиповете в екостикерите, които съдържат информация за вашите изгорели газове", казва той.

Но пък правели годишните технически прегледи по-скъпи заради обвързаността на екостикера за този за техническа изправност. "Преди три години ГТП беше около 40 лева, сега ако намерите за 80 лева, вдигате банкет. Даже и за над 100 лева има", казва Славов.

Според други, екостикерът трябва да остане, а всички останали да бъдат махнати и внедрени в екостикера. "Така няма да има пет стикера, а ще има само един, в който ще има цялата информация и ще е наистина полезно за държавата", смята Дунев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на sefte
премахни филтъра

0
 
 
"Така няма да има пет стикера, а ще има само един, в който ще има цялата информация и ще е наистина полезно за държавата", смята Дунев. Хахаха, и в момента всичко го има в номера на колата. До кога ще се пълнят само джобовете на определени хора? Същото и със стикерите за винетките!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: