ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Отпускат повече средства за близо 700 детски градини
Автор: ИА Фокус 15:42 / 16.07.2024Коментари (0)3229
©
Близо 700 детски градини ще предоставят допълнителна подкрепа на деца със специални образователни потребности, изявени дарби и/или в риск. Това показват данните от разпределението на образователните институции в дейностите по проект "Силен старт“, реализиран от МОН и финансиран по европейската програма "Образование“. Очаква се те да стартират от началото на новата учебна година, но при възможност детските градини и предучилищните групи в училищата могат да започнат и по-рано, информират от Министерството. 

За да осигурят допълнителна подкрепа на децата с финансиране от проекта  са  наети психолози, логопеди и ресурсни учители. Чрез средствата по тази дейност ще се подобрят възможностите за осъществяване индивидуална и групова работа за психо-социална рехабилитация, както за подкрепа на развитие на интересите и способностите на децата с изявени дарби. В процеса на предоставяне на допълнителна подкрепа на децата от всички целеви групи специалистите, учителите и другите педагогически специалисти могат да разработят и да прилагат различни подходи за възпитание, социализация, обучение и отглеждане в съответствие с потребностите и интересите на детето. В тази дейност ще се включат образователни институции от всички области на страната като най-много са от София (60), Варна (45), Пазарджик(42).  

По проект "Силен старт“ са предвидени и различни инициативи и мероприятия, за да могат родителите да бъдат активно включвани в процеса на предучилищно образование и в живота на образователната институция. Интензивното взаимодействие с родителите ще се реализира на ниво детска градина, вкл. и в яслени групи, както и на ниво училище с групи за задължително предучилищно образование с цел формиране на положителни нагласи към образованието и към пълноценното участие на децата в образователния процес. В тази дейност ще участват 880 образователни институции от цялата страна. Най-много са от Благоевград (68), Сливен (63), Пазарджик (57). 

Проектът включва и дейности в подкрепа на трайното приобщаване на децата в предучилищното образование, за да се намали броят на отпаднали от образователната система. За постигането на тази цел децата ще бъдат включвани в допълнителни обучения по български език, занимания по интереси, спортни занимания, дейности, свързани с опазване на природата и др. Над 1150 образователни институции от страната, участващи в проекта, ще реализират такива дейности. Най-много от Шумен – 86, а в Благоевград, Пазарджик и Пловдив ще участват по 70 образователни институции.

Предвидени са и обучения на над 3500 педагогически и непедагогически специалисти (медиатори и социални работници), които предоставят експертно-методическа помощ по дейностите за личностно развитие. Над 1100 образователни институции ще реализират  тази дейност. 

Общо 1500 детски градини и групи за предучилищно образование са включени в проекта, като голяма част от тях са избрали да участват в повече от една дейност. Съдействие на образователните институции ще оказват 56 експерти от съответните регионални управления на образованието.

На работна среща, проведена в началото на този месец, те обсъдиха указанията по дейностите, за да могат директорите на образователни институции да бъдат подпомогнати и максимално облекчени в изпълнението и отчитането по проекта.  Дейностите са в подкрепа на децата и техните семейства и ще се реализират в продължение на 5 години, като в началото на учебната 2024/2025г. се предвижда те да бъдат представени публично.

През този 5-годишен период във висококачественото образование и грижи в ранна детска възраст ще бъдат инвестирани 105 400 000 лв. Средствата са от Европейския социален фонд плюс и националния бюджет.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: