Овощари: Ще плащаме с 300% повече за килограм ябълки и череши

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:44 / 27.03.2023
1978
По-скъпи плодове тази година очакват производителите и експертите в Югозападна България.

Заради скъпото напояване и лошите метеорологични условия, основно сланата по овощните дръвчета, се очаква да плащаме 300% повече за килограм ябълки и череши.

След превръщането на голяма част от зеленчуците в луксозна стока, изглежда, че и плодовете ги очаква същата съдба. В Кюстендилско все повече семейства производители се отказват от бранша и все повече декари земи пустеят.

Първите плодове родно производство, които идват на пазара, са ягодите и черешите - в края на май, началото на юни в Кюстендил излизат първите череши, обясни пред БНТ заместник-председателят на Института по земеделие доц. Димитър Сотиров.

"Декември и януари климатичните условия бяха подходящи за овощните култури, няма измръзване, след това имаше период от леко захлаждане. В Кюстендилско сме обнадеждени, че тази година цъфтежът се завръща и очакваме една добра реколта, но месец април е критичен, защото през последните 10 години почти не е имало година, в която късните пролетни слани да подминат региона. Всяко едно повишаване на среднодневните температури е критично за овощните култури", обясни той.

Заради това голяма част от земеделците започват да се отказват, тенденцията в момента е овощните градини да се продават. Все по-малко хора обаче ги купуват - заради трудната реализация на производството и вноса на плодове от европейски страни.

"Ако вземем за пример черешата - при изкупуването, когато започне сериозната кампания, пунктовете обявяват цена от 1 - 1.10 лв. След няколко дни цената спада до 90 стотинки, а в същото време берачите искат от порядъка на 50-60-70 стотинки. При тази аритметика няма как производителят да бъде на печалба и ако не са субсидиите, повече от половината хора ще се откажат от производство на овощни култури в страната", каза още доц. Сотиров

Виж коментарите (0)

Още по темата (452):
25.11.2024 Цените на зеленчуците скочиха
18.11.2024 Вдигат цената на хляба?
04.11.2024 Как да си приготвим домашен кашкавал?
31.10.2024 Експерт: Ресторантът е лукс
23.10.2024 Ако си намерите сирене за 10 лв., то със сигурност не е качествено
23.10.2024 В Нидерландия зрял 90 дни кашкавал струва 22 лева, в България е двойно по-скъп, а срокът на зреене е 45 дни
Още новини от Национални новини:
Директорът на "Гранична полиция": Миналото лято беше най-тежкото ...
Тома Биков: Ако утре изберат Силви Кирилов, "Да, България" ще се ...
Политическите сили в парламента са декларирали съставите на парла...
Предприемач: Бедните българи губят между 5 и 12 млрд. лева всяка ...
Борисов: Ако съм на мястото на Делян Пеевски, ще си преместя цент...
Кметицата на най-бързо развиващото се и богато село в България по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).