ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Паисиевата история отново разбуни духовете
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:32 / 27.11.2004Коментари (0)1418
Президентът Георги Първанов открива дискусия на интернет-страницата си по предложението му за размяна на документ от Средновековието с "История Славянобългарска". От днес всеки, който желае, може да даде своето мнение и коментар по предложението на адрес www.president.bg. Според държавния глава няма правни основания за взаимни претенции, но израз на добра воля и на модерно и европейско отношение към миналото би било, ако се постигне споразумение за размяна на единични документи с изключителна национална стойност. Като първа стъпка президентът Първанов вижда възможността за размяна на документ от Средновековието с "История Славянобългарская". Президентът Георги Първанов каза вчера пред журналисти, че предлага легален метод за връщане на Паисиевата история в България. Това според него е метод, който може да бъде израз на цивилизовано европейско поведение и отношение между нациите, между отделните общности. По думите на Първанов решаването на такъв въпрос предполага много сложни процедури. "Такива жестове се правят от много европейски страни, защо да не се правят и тук, на Балканите", коментира Първанов. Президентът посочи, че е поел ангажимент, свързан с организацията на ремонта, на консервирането, на реставрацията на иконния и книжния фонд в Атон. Той изрази надежда, че ще има помощта на държавата, на всички институции и на българския бизнес, съобщи БТА.
Директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров подкрепя инициативата на президента Първанов с мотива, че Паисиевата история има емоционална стойност за българите и мястото й е тук. Според него Зографският манастир в Атон, където е сега ценният ръкопис, има статут на гръцка собственост. "Не могат да говорят, че са независими, защото мисля, че през 1922 година гърците са взели Атон за своя земя и нещата от тогава не са се изменили. Мястото на тази ценна за нас книга, Паисиевата история, е тук в България, в музея, където всеки ще може да я види и чрез нея да повдигне българския си дух. В манастира тя е затворена най-малко за всички български жени, защото в Атон жени както се знае не пускат. Друг е въпросът, че и всеки мъж който пожелае да отиде в Света гора среща много трудности. Книгата трябва да се пази на специално място при специални условия, а не както се пази в манастира. Добре че някой се сети да донесе ръкописа през 1984 година в България, това според мен е датата на влизането на книгата в страната, защото аз разбрах за нея и я получих през 1996 година," коментира професорът, цитиран от "Монитор".
Човекът, извършил споменатото предаване през 1996 г., е ген.-лейтенант Бриго Аспарухов. По думите му той наследява ръкописа от предшественика си и го предава на специалисти, за да се гарантира доброто му съхранение. Бившият разузнавач също подкрепя идеята за връщането на "Историята" в българия и съхраняването й в НИМ.
Монасите от Зографския манастир обаче са точно на противополжното мнение. "Атонските монаси са против размяната на "История славянобългарска" за гръцки културни или религиозни реликви. Тук е мястото на книгата, тук също е България, казва пред "Монитор" дядо Пахомий, монах в манастира "Свети Георги Зограф" в Атон и библиотекар на светата обител. Книгата е писана в Атон, там трябва и да си остане, допълва монахът. "Манастирът е български още от времето на Цар Иван Александър, за което свидетелства надпис от него "това е манастирът на българите".Така е написано и на стената на обителта. Състоянието му сега е добро, имаме си идеален игумен, епитроп и юрист и няма манастирът да премине в чужди ръце. За Историята на Паисий съм категоричен, че трябва да си остане в книгохранилището на манастира и ние да си я пазим. Преди време един човек, Христо Маринчев се казваше, открадна книгата и я занесе в София. Той искаше да обере всички ценни ръкописи, но взе само "История славянобългарска". Друго не можа да открадне. Водихме дълга борба с него, но господ реши спора ни - Христо почина," - допълва картината библиотекарят. По думите му книгите в манастира се пазят надеждно, зад пет ключалки, списъкът им съдържа петстотин заглавия и номер едно в него е Паисиевата история.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Футбол - други
Пребиха жестоко легенда на популярен български клуб
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: