ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Парламентът реши, че е нарушена стратегията за приватизация на ''Булгартабак''
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:33 / 03.02.2005Коментари (0)1471
"Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Р България и във връзка с проведените разисквания по изслушването на заместник-министър председателя и министър на икономиката Лидия Шулева относно съдържанието на проекта на меморандум за разбирателство между “Булгартабак Холдинг” АД и “Бритиш Америкън Табако” реши: констатира несъответствия между проектомеморандума с “Бритиш Американ Тобако” за продажбата на “Булгартабак” и стратегията за приватизация на холдинга, приета от Народното събрание". Това е записано в решението, гласувано от депутатите след днешните дебати за сделката "Булгартабак".
Решението беше прието с гласовете на депутатите на НДСВ, ДПС, “Новото време” и Коалиция “За България” . От общо 223 народни представители 168 гласуваха “за”, 43 бяха против, а 12 се въздържаха. Против бяха представителите на СДС и ОДС, а депутатите от Народен съюз се въздържаха. Отхвърлено беше искането на ОДС да бъде прието решение, в което да се казва, че правителството и управляващото мнозинство са отговорни за приватизацията на “Булгартабак”, а продажбата на холдинга да бъде определена като непрозрачна и подчинена на корпоративни интереси. От ОДС настояха също да се запише, че ДПС е влошило политическата обстановка и така е отстранило стратегически инвеститор.
Преди това министърът на икономиката Лидия Шулева представи пред депутатите три меморандума с параметри по сделката. От тях се разбра, че от БАТ са настоявали за затварянето на цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора, ако им бъдат продадени акциите на фабриките в София и Благоевград. Министър Шулева подчерта, че постигнатата оферта е най-доброто, което е можело да се направи. Оказа се също, че и трите документа не са подписани от БАТ, което поставя под въпрос афишираното финализиране на сделката, а стратегията за приватизация, приета от парламента, не съответства на преговорите, водени с потенциалния купувач от БАТ. Другата изненада беше информацията, че контактна група от ДПС се е срещнала с ръководството на “Бритиш Американ Тобако” дни преди оттеглянето на цигарения концерн от сделката за приватизацията на “Булгартабак”. Новината беше потвърдена от Ахмед Доган, който освен това изрази учудване от наличието на трети меморандум. Той заяви, че ДПС не е знаело за третия вариант и че той е парфюмиран и стъкмен вероятно през последните два дни. От "Новото време" предположиха, че третият меморандум е писан през последните дни "на някои от компютрите на консултантските фирми" и обявиха, че сме свидетели на един "Шулевагейт".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България сезон 2024/2025
Първа лига, сезон 2024/2025
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: