ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Патриарх Даниил благослови служителите и работата на Сметната палата
Автор: ИА Фокус 09:33 / 24.07.2024Коментари (0)1470
©
Нужни са усилията на цялото ни общество, за да имаме по-качествено образование и да преодолеем кризата на ценности, която е по-страшна дори от икономическата, политическата и социалната.

Около тази констатация се обединиха Българският патриарх Даниил и г-жа Горица Грънчарова-Кожарева, изпълняваща правомощията на председател на Сметната палата. Срещата им се състоя в сградата на Св. Синод, а в нея взеха участие Техни Преосвещенства Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Браницки епископ Пахомий, викарий на Софийския митрополит и доц. д-р Мария Косева, юридически съветник на Св. Синод.

Г-жа Грънчарова разказа на Негово Светейшество за публикуван наскоро одитен доклад на Сметната палата, от който става ясно, че качеството на училищното образование не е на нивото, което очаква обществото, близо 60 на сто от родителите у нас плащат за частни уроци, а неграмотността в част от общините, която в някои случаи надхвърля 10 на сто, е риск за икономическото развитие. "С този доклад Сметната палата бие камбаната, защото вече изгубихме две поколения. Време е всички в държавата да погледнем сериозно на проблема, да седнем на една маса заедно и да започнем да търсим решения“, каза г-жа Грънчарова.

Негово Светейшество също изрази своите впечатления от състоянието на образованието на децата и посочи, че образователното дело в България винаги е било тясно свързано с църковното дело, защото първите учители в България са били духовниците, които са учили децата на добродетелност и нравственост. "Христовите добродетели ни правят човеци, а всяко отклоняване от тях нанася вреда и напълноценност“, каза патриарх Даниил, който неведнъж е изтъквал нуждата от въвеждането на задължителен предмет "Религия“ в българските училища.

"Нравственият живот и спазването на Божиите заповеди носят след себе си Христовия мир в душата на човека. Без този мир човекът страда и се измъчва от страховете, тревогите от неизвестността, от това какво ще стане. По-силно от всичко обаче е благочестието и то е от съществено значение за нашето спасение и изпълняване на най-голямата заповед – да възлюбим Бога и след това ближния си като себе си. Така ще се потрудим за нашето спасение“, каза Негово Светейшество. Той посочи, че се радва, че в е открил съмишленици в Сметната палата за отговорната мисия, свързана с образованието и възпитаването на нравствени ценности у подрастващите.

Г-жа Грънчарова разказа на патриарх Даниил за отговорната работа на Сметната палата, създадена преди 144 г., за да проверява сметките на държавата, свързани с гласувания от Народното събрание бюджет. Тя посочи, че още от създаването си Сметната палата е подкрепяна от Българската православна църква - тогавашните контрольори са полагали клетва пред енорийски свещеник и са подписвали клетвен лист, че ще изпълняват честно и добросъвестно задълженията си и за всичко ще дават отчет не само пред закона, но и пред Бога.

Патриарх Даниил благослови служителите в Сметната палата и пожела Бог да им дава сили в изпълнението на отговорната им мисия – да контролират управлението и отчетността на публичните ресурси, за да бъде Сметната палата независим гарант пред обществото за доброто управление и прозрачността в публичния сектор.

В края на срещата г-жа Грънчарова-Кожарева подари на патриарх Даниил препис на "История Славянобългарска“, направен от деца през 2004 г. в Банско, както и ново специално издание на историята на свети Паисий Хилендарски. Тя изтъкна, че и днес думите, написани от скромния монах, звучат актуално - да се борим с невежеството, с неграмотността, с апатията, с родоотстъпничеството. И пожела на Негово Светейшество да продължава да следва духовния пример на светеца, да бъде помирител и обединител на разделеното ни общество, нравствена опора на българския народ, за да бъде той силен с вярата и традицията, предадени от нашите православни отци.

Негово Светейшество подари на г-жа Грънчарова Библия, като изрази надеждата си Свещеното писание да намери място в Сметната палата, където всеки да може да се обръща към него и да открива духовна подкрепа и сила.

"Ще поставим Библията в заседателната зала, където се събира ръководството на Сметната палата, за да взема своите решения. За да се знае, че за своите действия отговаряме не само пред закона, но и пред Бога“, каза г-жа Грънчарова.


Още по темата: общо новини по темата: 57
15.07.2024 »
11.07.2024 »
07.07.2024 »
06.07.2024 »
05.07.2024 »
04.07.2024 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: