ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Пазарна проверка: Производителите замениха палмовата мазнина в сиренето с вода | ||||||
| ||||||
В наредбата от 2021 г. производителите са задължени да посочват съдържанието на вода. То трябва да е до 60%. "Сега решихме отново да проверим какъв е делът на тези ментета и има подобрение – от дванайсет продукта с водно съдържание над 70% миналата година сега са два. Но, делът на тези, които са между 60 и 70% си остава висок и той е над 50% от тези 36 марки, които сме тествали. Трябва да уточним, че марките са подбрани по по-рисков принцип, т.е. по по-ниска цена. Така че, проучването не е представително за пазара", отбеляза Николов, цитиран от БНР. От тестваните 36 марки само 15 (42%) отговарят на изискването за водно съдържание до 60%, при 19 (53%) то е между 60 и 70%, а при 2 надхвърля 70%. Съдържанието на вода над нормата може да крие рискове за здравето. Но фактът, че ние "хващаме“ толкова много нарушения, а Българската агенция по безопасност на храните (БАХБ) не, си остава проблем в България, защото ние вече се уморихме да повтаряме, че контролът може да въведе много бързо ред, стига да поиска, допълни председателят на Активни потребители. Преди години, когато бяха въведени правила срещу палмовата мазнина и тези продукти се обозначаваха и много бързо изчезнаха от рафтовете. Защото, хората имат или нямат пари, не купуват такива продукти. В България има някаква необяснима, неписана омерта, да се поддържат ниски цени за сметка на каквито и да е компромиси в качеството и безопасността, затова и контролните органи не са така активни през годините и отвориха такъв голям проблем, който сега трудно може да бъде разрешен. Казвам трудно, защото самият бранш е разцепен на две и половината са застъпници на производство на точно такива продукти, които не можем да наречем качествени, подчерта Николов. В наредбата от 2021 г. производителите са задължени да посочват съдържанието на вода. Има и забрана тези продукти с над 60% водно съдържание да се продават насипно, за да може на етикета това обозначение да го има. Другата част на проблема е какво се влага в другите продукти - в баничката, картофките със сирене или в шопската салата масово се влагат най-долнокачествените продукти и това също трябва да бъде подлагано на контрол, подчерта ръководителят на Асоциацията, чиято основна цел е да предоставяне на информация, която подпомага потребителите да се ориентират в пазарната среда. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:Всички | Моите | На приятели
Показва коментари на Zabrai
на 31.07.2024 г.
0
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Синоптик: До минус 19 градуса този уикенд, ще натрупа сняг
13:04 / 21.11.2024
Предупредиха лошо собственика на лъскав черен "Мерцедес" в Пловдив
14:24 / 20.11.2024
Елитът на България се събра в НДК, Марта Вачкова с нов кавалер
08:35 / 21.11.2024
Жената, заснела трагедията: Виждаше се оголеният череп на Гунди
10:58 / 21.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета