ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Пенсионер и бизнесмен от Стамболийски завеждат дела срещу EVN
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:35 / 17.01.2013Коментари (3)6027
© Plovdiv24.bg
Пенсионер и бизнесмен от Стамболийски завеждат дела срещу ЕВН България Електроразпределение заради надписани сметки. Адвокатът им Иван Мардеросов вече е внесъл исковите молби в съда и започват дела. Двете семейства не се познават помежду си, но случаите им са напълно идентични. Очаквам да започне лавина от подобни дела, защото явно става дума за кампания, каза още адвокатът.

Семейството на пенсионера Атанас Ангелов плаща редовно сметките си за ел. енергия, без да пропусне дата. През октомври м.г. Ангелов получава писмо от ЕВН, че при проверка, извършена на 17 април 2012 г., служителите са констатирали грешно отчитане на еленергията с грешка 88,3% и са съставили протокол за това. Семейството получава покана за доброволно плащане на 879,24 лв. Ангелов изпада в ужас от документа.

"Аз съм лоялен клиент и редовен платец на доставяната ми еленергия, казва пенсионерът. той праща възражение до ЕВН, в което пише: "За нито един период, а особено за цитирания, в който се извършили допълнителни начисления по партидата ми, няма отбелязани драстични спадове в консумираната от мен еленергия, което може да се провери. Грешно отчитане в рамките на цитираните от вас 88,33% биха се забелязали и отразили на месечните ми сметки, а това не е така!"

Пенсионерът настоява случаят му да бъде преразгледан, но тъй като това не се случва, той завежда дело в съда. По абсолютно същия начин се развиват събитията при другия потърпевш - Стоян Велков. Бизнесменът, който живее в Стамболийски със семейството си, плаща редовно сметките си за ток. В края на октомври м.г. получава писмо от ЕВН, че при проверка на електромера му, извършена на 20 март, е констатирано, че уредът отчита с грешка минус 79,01%. В писмото се твърди, че това се дължи на несъответствие на електромера с метрологичните изисквания. Велков е уведомен, че допълнително са му начислени 1564,78 лв., които трябва да плати на дружеството за изразходвана еленергия.

Велков праща възражение до ЕВН. В него обяснява, че "никога и по никакъв начин не е променял каквото и да е по електромера. Електромерът е собственост на търговеца и всякога е бил поддържан и обслужван от негови служители.

Същият електромер се намира в метална кутия, която също е собственост на ЕВН, металното табло е заключено от неговите служители, като ключът винаги е бил у тях. Всички манипулации, профилактики, измервания, поддръжка и въздействие върху средството за търговско измерване - електромер, са възможни и се извършват само от служители на ЕВН. Това обстоятелство изключва възможността за въздействие от лица, различни от търговеца."

Възражението на Велков остава глас в пустиня и той също е принуден да потърси адвокат, за да докаже, че не дължи пари на ЕВН.

"Смятам, че става дума за грешка, има нередности и в документацията, смятам, че ще успеем да докажем в съда, че клиентите ми не дължат пари на дружеството", категоричен е адвокат Иван Мардеросов.

EVN: Проверките са направени според изискванията

В случая на Атанас Ангелов става дума за проверка на електромер, който отчита така в на обект в Белащица. При проверката е установена променена схема на свързване към клемореда на уреда, заявиха от EVN. Всичко е проконтролирано по съответния ред със съставяне на констативен протокол. В резултат на установеното при проверката е и направена и калкулация на стойността на допълнително начислената електроенергия, казват от дружеството. 

При другия клиент ­ Стоян Велков, проверката на EVN е констатирала, че електромерът не отчита коректно консумацията и е съставен констативен протокол. Уредът е демонтиран и според изискванията е даден за метрологична експертиза. Тя е направена в независима лаборатория в Главна дирекция "Мерки и измервателни уреди" към Български институт по метрология, заявиха от австрийската компания.

Проверката в БИМ е установила, че "електромерът не съответства на метрологичните и технически изисквания. В измервателната верига и на трите фази са монтирани допълнителни съоръжения, непринадлежащи към схемата на електромера. В резултат на тази манипулация електромерът отчита по-малко от консумираната електроенергия", цитира EVN констатацията.



Източник: в. "Марица"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Сподели какво ново....
на 17.01.2013 г.
+6
 
 
вън чужденците от България а местните им слуги със семействата им и домашните любимци в белене
+2
 
 
6ибани МО6ЕНИЦИ и мен ме ужилиха и когато ре6и6 да се ЖАЛВЪ6 трябва да плати6 такса на техните експерти еееее няма такава държавица
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Велосипедист е открит мъртъв в необезопасена шахта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: