ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Пием боза, тъпкана с химикали
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:10 / 27.05.2013Коментари (3)3356
© Bulfoto
40 години след запомнящата се сцена от филма "Момчето си отива" бозата не това, което беше. Едва ли много от нас си дават сметка, че в баничарниците и сладкарниците вече не се продава боза, а нещо, което лъже вкусовите ни рецептори, че пием това, което едно време беше бозата.

"Между класическата боза и това общото е много малко. Просто оригиналната боза е биотехнологичен продукт. Тя ферментира, за да стигне този вкус. Когато имаме подсладители, няма ферментация", обясни Сергей Иванов - експерт по безопасност на храните.

Казано по-директно - вкусът на бозата днес се постига по химичен път, вместо с ферментация за натурална захар и просо. Химическите вещества успешно заблуждават вкусовите ни рецептори, че пием натурална ферментирала напитка. Днес натурална в бозата е само пшеницата, а процесът на производство няма нищо общо с бозаджийството. "Истинска боза има, но е много малко и преобладава тази с подсладителите", коментира Атанас Дробенов, който е главен експерт от Агенцията по безопасност на храните.

Иванов посочи, че в един тип напитка има четири вида изкуствени подсладители. Към химическите съединения, които заменят вкуса на ферментирала ръж и натурална захар, производителите често използват и антибиотик като стабилизатор, който позволява бозата да не се разваля. Така добрата стара боза от шест стотинки вече е боза от 4-5 химикала.

Химията е толкова напреднала, че ако не прочетем етикета, никога няма да разберем, че това не е боза. Затова производителите масово са се ориентирали към смесването на химически съединения вместо към традиционното бозаджийство.

"Това, което е без ферментация, е много по-лесно, много по-компромисно като оборудване, защото при ферментацията трябва да се чака. Трябва да се поддържа закваска. Съвременната боза е бърз и лесен за правене продукт, в който се прави компромис с качеството", обобщи експертът по безопасност на храните.

Забранени или силно отричани добавки

Някои от добавките, които се забъркват, за да се получи съвременната боза са забранени или силно отричани в различни места по света. Независими изследвания разкриват шокиращи странични ефекти след консумацията на веществата, съставящи химическата напитка, която се продава като боза.

Първата добавка е Ацесулфам. Подсладителят е многократно по-евтин от натуралната захар. Съдържа метилов етер, който влошава работата на сърдечно - съдовата система, и аспарогенова киселина - тя оказва възбуждащо действие върху нервната система и с времето може да доведе до пристрастяване. Продуктите, в които се съдържа ацесулфам, не се препоръчват на деца, бременни и кърмещи жени. Безопасна доза за добавката с код Е 950 е не повече от 1 г на ден.

Втората добавка, която помага на производителите да ни заблудят, че пием истинска боза, е Аспартам. Европейският код на добавката е Е951. Аспартамът е известен още като Нутра Суйт.

В бозата от произволни софийски баничарници има и Цикламат. Веществото с код Е 952. Той носи характерния леко резлив вкус, сякаш е ферментирала. - Цикламатът е, забранен в САЩ и Великобритания, но е позволен за употреба в ЕС. Лабораторни изследвания върху мишки доказват, че цикламатът е канцерогенен и причинява рак на пикочния мехур, отразява се пагубно върху плодовитостта и причинява генни изменения. Производителите обаче бранят цикламата с тезата, че хората не са мишки и вредата на препарата настъпва само при консумация на големи количества.

Атанас Дробенов заяви, че бозата с подсладители трябва задължително да бъде етикирана и обозначена, а производителите са задължени да спазват това изискване. От следващата година влиза изискване за големината на буквите, с които производителите изписват текста, че в напитката има подсладители, което да се справи с "дребния шрифт."

Иванов коментира, че проблемът при бозата е в количеството на тези технологични добавки. "Те се контролират чрез европейското законодателство. Там има за всеки тип храна и за всеки тип напитка определено количество. В безалкохолните, да кажем, вие може да сложите до 200 милиграма на литър. Т.е това се наричат максимално допустими дози. При бозата, което е типично българско питие, ако ние проверим колко има, дори да установим, ние няма въз основа на какво да кажем, че е опасно, защото няма регулация. Може да се предположи, че са доста големи количествата", посочи експертът.

Добавката Е 954, известна като захарин, завършва коктейла от химически препарати, които правят тази напитка да има вкус на боза. От 1989 година, след множество лабораторни изследвания Службата за здравето в Калифорния, обявява захаринът за канцерогенен. От тогава препаратът е забранен в Канада защото се смята за вреден химикал. В САЩ е разрешен, но задължително върху опаковката трябва да се постави надпис, че повишава риска от рак.

Към подсладителите, някои от популярните производители на боза в България, добавят и консерванта Низин с код 234. Низинът е антибиотик, който удължава живота на напитката, позволява й да се съхранява дори при стайна температура, но освен вредните бактерии в напитката, убива и някои полезни в организма. Затова не се препоръчва консумацията на низина в големи количества.

В крайна сметка всички тези вещества са разрешени за използване в България, но достатъчно ли е това, за да сме спокойни, че бозата, която пият децата ни, не вреди на здравето?

"Не бих казал, че съвременната боза е опасна, но тя няма полезните свойство на класическата боза. Липсват и продуктите от ферментацията, които придават не само вкуса, но и по времето на ферментацията дрозите и бактериите отделят полезни вещества като феноли, витамини, които придават и вкус, но и качества на бозата, докато при липсата на ферментация, това, което има в тази боза е това, което има в нормалното зърно от пшеница. Нищо друго, плюс подсладители", категоричен е Сергей Иванов той добавя, че не е вредно, но не е и полезно, а съветът му към хората е, тъй като не може да се мине без тези изкуствени подсладители, да ги избягват колкото могат и да четат етикетите.

Радомир е символ на българската боза, а образа на бозаджията е увековечен с паметник в центъра на този български град. В Радомир все още се произвежда и истинска боза, която вече се казва с претенциозното име "био боза". Тя обаче може да бъде намерена само в специализираните био магазини или в големите вериги магазини и струва три пъти повече от масово разпространената химическа боза. Тук възниква въпроса защо държавата ни няма стандарти и химическия продукт е окупирал търговското име "боза", а истинската напитка вместо просто боза, се казва БИО боза?

Вместо да остане здравословна алтернатива на доказано вредните газирани напитки от световни марки, българската боза е загърбила своята идентичност и е тръгнала по химическия път, за да бъде евтина. Производителите на истинска боза, от своя страна, не намират място в популярните баничарници, защото добрата старата истинска боза, от 6 стотинки, вече струва лев и 50. Дробенов успокои, че добавките в храните не са опасни когато са в норма и в случаите, че не се прекалява с консумацията.

Източник: btv







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.05.2013 г.
+2
 
 
има ли не6то което е на естестюена основа ? После хората били болни .... И лайното ми ве4е е искуствено.....
Aнонимен
на 27.05.2013 г.
+2
 
 
И аспартама,и цикламата ,и захарина са ужасно вредни съставки,които не трябва да попадат в организма ни !!!
+2
 
 
Бях си взел скоро база. Като видях на етикета какви неща има вътре на момента я изхвърлих ! Това и прасетата не трябва да го пият !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Проектът Модър - Царевец
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Волейболен клуб Локомотив Пловдив
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: