ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Пловдив е сред най-прашните български общини
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:22 / 12.11.2010Коментари (3)2094
© Plovdiv24.bg
В общо 30 общини на страната е регистрирано наднормено съдържание на прах в атмосферния въздух и независимо от усилията, полагани от регионалните инспекции по околната среда и водите за ограничаване на емисиите от индустриални източници, към момента не се наблюдава тенденция за намаляването им. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова. На семинар с областни управители, кметове и експерти по околната среда от общините министър Караджова подчерта изключителната сериозност на процеса и необходимостта от спешни координирани действия.

Сред въпросните 30 общини e и Пловдив. Според данните от мониторинга за 2008 г. градовете с най-много превишения на средноденонощната норма са Перник, София, Пловдив, Плевен, Велико Търново и Смолян. Най-съществен принос за превишенията на нормите за финипрахови частици имат енергетиката, промишлеността и битовото отопление, а също в голяма степен - транспортът, строителните и ремонтните дейности, хигиената на пътната инфраструктура.

Европейската директива за опазване чистотата на атмосферния въздух предвижда възможност страната да кандидатства за удължаване на срока за постигане на съответствие с изискванията. През 2009 г. такова удължаване беше отказано на България поради недобро качество на програмите за привеждане в съответствие, които общинските власти са задължени да изготвят и изпълняват съгласно Закона за чистотата на атмосферния въздух. В случаите на нарушаване на норми за съдържание на този замърсител във въздуха законодателството предвижда мерки, основната част от които са задължение на общинските власти.

Независимо от отказа от началото на годината Министерството на околната среда и водите предприе стъпки, които да подпомогнат кметовете за актуализиране на общинските програми за качество на атмосферния въздух и преодоляване на формалистичния подход в изпълнението им. Регионалните инспекции по околната среда и водите изпратиха писма до кметовете на съответните общини да предприемат бързи действия за поддържане на пътната инфраструктура и контрол на строителните дейности, както и за насърчаване употребата на горива в бита с по-добри екологични характеристики. Бяха издадени предписания към общините, когато се издават разрешителни за строеж, в тях изрично да се вписват задължения за ограждане на строителния обект, измиване на строителната и транспортната техника, измиване на улиците.

В резултат от предприетите действия, в края на септември т.г. на България беше предоставена нова възможност от страна на Европейската комисия да кандидатства за удължаване на крайния срок за постигане на нивата за съдържание на фини прахови частици в атмосферния въздух. За целта е необходимо общинските програми бързо да бъдат актуализирани и да се предприемат незабавни действия за изпълнението им.

По време на семинара заместник-министър Евдокия Манева представи пред участниците график, според който до края на март 2011 г. трябва да бъдат готови програмите на всичките 30 общини, за да може България да навакса пропуснатите от предишното правителство възможности и да постигне удължаване на крайния срок до юни 2011 г. МОСВ се ангажира за пълно съдействие към общинските власти в процеса на изготвяне на техните програми.

Останалите общини, които разработват програми за намаляване нивото на прах в атмосферния въздух и достигане на установените норми, са Асеновград, Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Гълъбово, Димитровград, Добрич, Камено, Кърджали, Ловеч, Монтана, Несебър, Пазарджик, Перник, Пирдоп, Плеве, Раднево, Русе, Смолян, София, Сливен, Стара Загора, Хасково и Шумен.

Източник: Дарик








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Пълно е с къщи които са на твърдо гориво зимата. 4-5 месеца не може да се диша след 4-5 следобед, нито да се отворят прозорци. Все едно си пъхаш главата в комина ... Разбирам ги тези хора и аз съм бил така в старата къща, но когато го погледнеш от страната на потърпевш виждаш за каква примитивна работа става въпрос. Отделно ако не на всеки човек в града, то поне на всеки втори се пада по една кола. Ясно ни е какви баракуди се карат масово и за какви газове говорим, а то няма спиране братче - 24/7 щъкат като луди. Няма нощ, няма ден ... Промишлените заводи не ги знам каво бълват, но и от там идва част. Пътищата за мизерни и там като се заиздигат малко прахоляци и всичко е на 6. Като гледам как на терасата за няколко дена се появява черен фин прах и не ми се мисли какво сме принудени да дишаме. Но само това да ни беше проблема в нашата мила родина ... :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Електрически тротинетки в Пловдив
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: