Пловдивска фирма прави пречиствателни станции по морето

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:46 / 27.06.2006
2550
Част от нови пречиствателни станции за вода в морските курорти са направени от пловдивската фирма “Оптела-Механичен завод”. До края на юни ще са готови съоръженията за Каварна, съобщи директорът инж. Богдан Матев. В началото на месеца бе пусната станцията в община Царево, която ще се разширява заради новите вилни селища в Лозенец и Варвара, добави той.

“Оптела-МЗ” е произвела и екосъоръженията за Равда, които преработват отпадните води на Несебър, Ахелой и Слънчев бряг. В големия курорт предстои да се направи нова пречиствателна станция. Пловдивският завод е изградил и депо за твърди битови отпадъци в Созопол, финансирано по европрограмата ИСПА.

Оборудването за станциите по Черноморието се прави по технологии, гарантиращи най-висока степен на пречистване на водата, тъй като евентуален срив би довел до сериозни замърсявания и ще нанесе щети на туризма, обясни инж. Матев. Двигателите и специализираните помпи се изписват от Западна Европа, добави той. Предприятието работи с италианската фирма “Сернаджото” и използва нейни лицензи, оборудването се конструира по оригинална документация, съобразена с изискванията на всеки обект, и с машини, произведени от пловдивския завод.

В сравнение със западноевропейските аналози нашата екипировка е по-евтина, спестяват се разходи за транспорт при доставката, гарантира се поддръжката с резервни части, твърди директорът на “Оптела-МЗ”. Досега фирмата, която е част от Компания за технологии и иновации “Съединение”, е оборудвала около 20 пречиствателни станции в България.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
В Бургас спасиха премръзнало бебе, изхвърлено на улицата
Първи данни от черната кутия: Ниска височина е погубила двамата п...
Българинът не сяда на масата без месце
Правителственият самолет кацна в София с евакуираните българи
Има определени условия, за да получаваме допълнителния "клас прос...
Подхвърлиха бебе пред къща в Южна България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).