ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Почти невъзможно е банка да ви кредитира имот на 100 процента, изискват дългът да не надвишава 40 процента от дохода
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:30 / 11.06.2024Коментари (0)1767
©
Кредитирането запазва темпа си, дори е малко по-ускорено в сравнение с миналата година. Това каза в интервю за БТА Мария Петкова, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България (АКПБ), в коментар на ситуацията на кредитния пазар в средата на годината.

Тя посочи, че фактор да се движи този пазар е и очакването за влизането ни в еврозоната. Освен това много хора продължават да виждат в покупката на имот начин да запазят стойността на парите си от инфлацията.

"Има забавяне на сделките като брой, това се усети още от миналата година, но като обем кредити нивото е същото, дори по-високо", каза Мария Петкова.

Според нея в изискването си към банките да прилагат шест показателя при отпускане на кредити Българската народна банка (БНБ) взема превантивни мерки. По думите й тези рискови политики вече съществуват и се прилагат от банките, някъде дори по-консервативно.

"Моето очакване е, че до края на годината нивата на лихвите по кредитите ще се запазят или ако има промяна, тя ще е незначителна за съществуващи клиенти. Предложенията на банките към нови кредитополучатели ще се запазят на нивата, които са в момента, а те са много ниски. Мотивацията на клиентите да купят сега, защото не знаят какво ще се случи след влизането ни в еврозоната, също ще е водеща", посочи експертът. 

"Банките налагат своите рискови политики и изисквания към кредитополучателите, дори някъде по-рестриктивно в сравнение с изискванията на БНБ. След 2008-2009 година рисковите политики се промениха в посока консервативност. Изискванията за съотношение дълг - доход, за минимално самоучастие, за максимално финансиране според пазарните оценки на имотите, за максимална възраст на кредитополучателите, се движат в нормални граници".

"Обявеното решение е по-скоро превантивно или ако от БНБ са видели малки отклонения при някои банки. Например, ако е нормално 50 процента съотношение дълг - доход, някъде да се допуска то да бъде 70 процента по преценка на съответната банка".

"Банките научиха своя урок от кризата 2008-2009 година и сами си наложиха тези спирачки, като задължително самоучастие 15-20 процента. Почти е невъзможно да се кредитира на 100 процента. Има дори банки, които изискват дългът да не надвишава 40 процента от дохода. Има изисквания за социален минимум, с който кредитополучателят трябва да си гарантира, че може да живее, след като си плати всички дългове".

Притеснителното на пазара на кредити за мен идва от така наречените бързи кредити, при отпускането на които тези изискания са по-либерални или изобщо не съществуват. Там е по-високият процент задлъжнялост, което няма общо с търговските банки.

"Много често при вземането им те задлъжняват. Има примери с длъжници с 10, 15 и повече бързи кредита, които трудно обслужват и теглят нов кредит, за да се обслужи предходният. При бързите кредити съответно по-високият риск се плаща с по-висока лихва". 

"Като цени на имоти наблюдаваме, че пазарът се успокоява. Фактор да се движи този пазар е и очакването за влизането ни в еврозоната".

"Освен това много хора продължават да виждат в покупката на имот начин да запазят стойността на парите си от инфлацията. Когато имат известна сума пари и трябва да допълнят с кредит, за да се случи покупката, това движи и пазара".

Има забавяне на сделките като брой, това се усети още от миналата година, но като обем кредити нивото е същото, дори по-високо. 

"Моето очакване е, че до края на годината нивата на лихвите по кредитите ще се запазят или ако има промяна, тя ще е незначителна за съществуващи клиенти. Предложенията на банките към нови кредитополучатели ще се запазят на нивата, които са в момента, а те са много ниски. Мотивацията на клиентите да купят сега, защото не знаят какво ще се случи след влизането ни в еврозоната, също ще е водеща", допълни експертът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Рокади в ДПС
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: