
ЗАРЕЖДАНЕ...
Почти всички мезета за Коледа ще са от вносно месо | ||||||
| ||||||
"Страната ни е основно вносител на месо, а изнасяме месни продукти, но в много малки количества“, каза той и допълни, че това са основно страните, където има големи български общности като Германия, Великобритания, Кипър, Гърция. Най-много внасяме, и то основно свинско месо, от Германия и Дания, които са и най-големите производители в Европа. Освен това имаме немалки доставки от Испания, Белгия, Нидерландия. Внасяме не само заради срива, породен от пандемията от АЧС, а защото не могат са покрият нуждите на страната от месо от собствено производство. Българското месо на нашия пазар задоволява около 40% от потреблението на свинско и е основно за прясна консумация. Купуваме от чужбина и много говеждо месо, като там делът на импорта е поне 80%. Единствено почти не внасяме пилешко. У нас вече се отглеждат хубави породи месодайни говеда, но и то отива основно за прясна консумация през транжорните и ресторантите“, пояснява Урджанов. По думите му това е много скъпа суровина и много трудно достига за производство на колбаси у нас. Според председателя на АМБ основният проблем на сектора в момента са високите цени на тока и горивата. Той припомни искането на бранша да се въведе единна ставка от 9% ДДС за всички храни, като по този начин ще се гарантира да няма срив в потреблението и ще се подпомогнат производителите. |
Още по темата: | общо новини по темата: 266 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/45 ] следващата страница |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg