Покупката на царевица и гевреци от плажа може да крие големи рискове

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:03 / 07.08.2024
2022
Покупката на храни като царевица и гевреци от амбулантни търговци на плажа може да крие рискове за здравето на потребителите, а осъществяването на ефективен контрол от страна на институциите на извършващите такава дейност нерегламентирани лица е трудно и почти обречено начинание. За това предупреди пред портала за икономически и бизнес новини Economic.bg основателят на онлайн платформата "Ние, потребителите“ Габриела Руменова.

"Не се знае при какви условия са приготвени тези храни, къде и как са съхранявани и колко време са разнасяни из плажа, докато стигнат до потребителите. Престой с часове на високите температури и под преките слънчеви лъчи със сигурност катализира процеса не само по влошаването на хранителната им стойност и качества, но и по ферментацията на някои от предлаганите на крак край морския бряг храни. Съвсем отделен, но и също толкова съществен, е въпросът за хигиената“, отбелязва тя.

Според нея рискът от нарушаване на нормите се засилва и от обстоятелството, че при подобни сделки хората не са наясно от кого пазаруват, тъй като най-често това са лица без стационарни обекти и трудно ще бъдат открити при необходимост. "Когато търговецът е анонимен, личната му ангажираност с правилата за безопасност и чувството му за отговорност може да бъдат сведени до минимум.“, изтъква още Руменова.

През миналото лято онлайн платформата "Ние, потребителите“ се е обърнала към специализирания контролен орган, който е Българската агенция по безопасност на храните, с молба за извършване на проверки. В отговора си администрацията уверява, че инспектори на Областна дирекция по безопасност на храните в Бургас са извършили проверка на посочените в сигнала плажове, но не е констатирана нерегламентирана продажба на царевица и гевреци. В писмото още се сочи: "Визираните от Вас обекти са частни лица, които нямат регистрация за извършваната дейност в ОДБХ Бургас. Проверки на нерегламентирана търговия на храни по плажната ивица се извършват през целия туристически сезон. Отговорност на всеки човек е да има правилен избор за здравето си, дали ще закупи храни, предлагани от търговци на плажа.“

За контролните органи действително е непосилно да установят всеки, който е дръзнал нерегламентирано да осъществява разносна търговия. Обективно е възможно да се проверяват складове, вериги на доставки и стационарни обекти, но амбулантните търговци остават неуловими. Поради тази причина експертите винаги съветват клиентите да се избират регламентирани търговци, които осъществяват дейността си на светло.

"Важно за нас като потребители е да възприемем, че имаме личната отговорност да се въздържаме от покупки на храни от неизвестни търговци или пък със съмнително качество. Това е гражданският контрол, който можем да осъществим и така да допринесем за чувствителна промяна на начина на предлагане на храни с цел намаляване на рисковете за здравето и живота на нас самите и на останалите“, коментира още Габриела Руменова.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1064):
18.09.2024 Трагедия в морето край Приморско
17.09.2024 Панделиева: По морето след 31 август е пълна скръб, бизнесът вика "Къш бе! Аре да ви нема"
16.09.2024 Не прибирайте банските в дълбокия гардероб
15.09.2024 Интензивен трафик по границите ни
15.09.2024 Следобед ни очаква много дъжд
13.09.2024 Проф. Георги Рачев: Неделя и понеделник ще са най-студените дни през
септември
Още новини от Национални новини:
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...
Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия"
След полицейско преследване хванаха нелегални мигранти в Бургас
Даниел Митов за думите на македонския вицепремиер: За такава обид...
Черната кутия на падналия самолет край Граф Игнатиево ще бъде раз...
Пожар в локомотива спря влака София-Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).