Политолог: Борисов няма да поеме отговорността да състави правителство

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (2)
17:18 / 10.06.2024
2565
Състоянието на българската политическа система е тревожно. Оттук насетне всичко е възможно и всичко е невъзможно. Това каза политологът и експерт по политическа интеграция на Европейския съюз Иван Начев в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Две са причините за изключително ниската избирателна активност. Първата е умората от шестите поред избори в рамките на две години. Втората причина е провалът на управлението на формираните правителства.

Макар и първа политическа сила, ГЕРБ-СДС бележи спад в общия брой гласове и не успява да консолидира избирателите. "Това прави задачата на Борисов още по-сложна, защото той или трябва да състави правителство, или страната трябва да бъде хвърлена отново в поредица от нестабилност с нови предсрочни избори. Това вече няма да работи за традиционните политически формации“, коментира Иван Начев.

Оставките на политическите лидери не решават проблема с представителството и със защитата на интересите на българското общество, заяви той по повод подадената от Христо Иванов оставка като лидер на оглавяваната от него формация. "Бойко Борисов ще каже, че е победител и няма да си подаде оставката, но и няма да поеме отговорността да състави правителство и да оглави правителство. Същото касае лидерите на останалите политически партии“, допълни политологът.  

Основните политически играчи в досегашните парламенти очевидно не могат да консолидират повече подкрепа. "Ясно е също така, че ние като избиратели имаме големи очаквания и започваме да търсим нови политически играчи. Вероятно те също ще бъдат хора като предишните, но това ще постави под съмнение сега съществуващата политическа действителност и разпределението на политическите сили“, заяви Начев.

Ако няма реална реформа в съдебната система, успех в борбата с корупцията и подобряване качеството на живот, българите ще продължат да търсят "спасителя“, който да ни изведе на другия бряг. "Дотогава няма как да има спокойствие в политическата система“, прогнозира политологът.

Прескачането на 4-процентовата бариера от ПП "Величие“ е изненада от гледна точка на общите очаквания, отбеляза Иван Начев. "Като избиратели вече търсим други решения, извън традиционно познатите ни. Тук изненадата е, че партията на негласуващите е започнала да припознава други политически формации, най-вече нови“, коментира той.

Политологът отбеляза, че кампанията за Европейски парламент у нас е преминала под знака на националната кампания. "Това се отрази и на европейско равнище и ще направи работата на следващия парламент изключително трудна, защото т.нар. политическо мнозинство, което се формираше от ЕНП, социалдемократите, АЛДЕ и "Зелените“, всъщност много трудно вече ще може да крепи следващото политическо управление, което ще доведе до разместване на пластовете както в Европейския съюз, така и в националните представителства. Видяхме, че във Франция се отива към нови парламентарни избори именно в резултат на това, което наблюдавахме в последната седмица“, посочи Начев.

Възходът на крайнодесните политически формации се дължи на непоследователната кампания и дезинформираност по време на COVID кризата, трудните опити за справяне с последващата икономическа криза и войната в Украйна, която също показва неспособността на Евросъюза да реагира адекватно, допълни политологът.

Виж коментарите (2)

Още по темата (622):
07.09.2024 Областните председатели на БСП с официална позиция
25.08.2024 Първият министър в кабинета на Главчев 2 стана ясен
22.08.2024 Ще свика ли Радев консултации с парламентарните групи?
10.08.2024 Наказват членове на БСП заради саботаж на пленума
10.08.2024 Със скандал започна пленумът на БСП
21.07.2024 Ивайло Мирчев: Не вярвам утре да се случи чудо
Още новини от Национални новини:
Не минавайте край Кресна, изберете друг маршрут!
На връщане от Гърция българка възкликна: От години не съм виждала...
Корнелия Нинова: Председател съм на БСП, защото такъв е законът
Манол Пейков за листите на ПП-ДБ: Няма 100% яснота
Чужденци направиха брутален филм за АМ "Тракия"
По-добре не доближавайте до кървавото езеро, опасно е


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).